skip to Main Content

#Хранителни съставки

Опасни ли са за здравето яйцата

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

25.04.2016

опасни ли са яйцата

Опасни ли са яйцата за здравето? Този въпрос става особено актуален около Великден и е важно да сме информирани за правилния отговор. В продължение на  години яйцата бяха определяни като храна с високо съдържание на холестерол, която трябва да се избягва на всяка цена. Всички знаем, че когато в тялото ни има твърде много „лош” LDL холестерол, той може да се натрупа в артериите и това да доведе до сърдечно-съдови заболявания и инсулт.  В същото време холестеролът е важен съставен компонент на всички клетки в човешкото тяло. Той е необходим на организма, за да произвежда витамин D и хормоните естроген и тестостерон. Нашият организъм сам произвежда холестерола, от който има нужда.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Заблудата за холестерола и яйцата

Повечето хора биха отговорили, че консумацията на яйца влияе върху нивото на холестерол в организма. Това е една от най-големите заблуди свързани с определена храна. Множество проучвания в последните няколко години доказват именно, че приемането на холестерол чрез храната не повишава нивата на холестерол в организма.

Причината за това е, че черният дроб произвежда над 95 % от холестерола в кръвта. Когато приемаме зърнени храни, захар, газирани напитки или други богати за захар храни, те бързо се превръщат в захари. Тези захари не са нужни на кръвната ни система и поради това се „преместват” в черния дроб, където се превръщат в наситени мазнини. Увеличаването на холестерола почти винаги се дължи на прекалена консумация на зърнени храни и захар и не толкова на консумацията на яйца или мазнини.

Холестеролът и мазнините в белтъка и жълтъка

В едно яйце се съдържат близо 200 милиграма холестерол, като цялото количество се намира в жълтъка. Тъй като препоръчителния дневен прием на холестерол е 300 милиграма, много хора избягват жълтъка и консумират единствено  белтъците на яйцата. В това няма нищо лошо, белтъците са чудесен и здравословен източник на белтъчини, но със сигурност в менюто на един здрав човек има място за цяло яйце.

Белтъкът се състои основно от вода (87%) и белтъчини (13%), не съдържа холестерол и почти никакви мазнини. В последните години се установи, че две трети от мазнините в яйцата са от така наречените ненаситени, които са полезни за организма.

Богат източник на витамини и минерали

Яйцата са добър източник на витамини А, Е и К. Яйчните жълтъци са едни от малкото храни, които са естествен източник на витамин D. Вещества, които често липсват в диетата ни като фолиева киселина, желязо и витамин B12, могат също да бъдат набавени чрез яйцата. Тези ценни витамини действат благотворно на целия организъм – на зрението, на регенеративните функции, на костната система и помагат в борбата със свободните радикали.

Яйцата са полезни за черния дроб

Освен витамини, яйцата съдържат различни вещества полезни за черния дроб, като холин, който подобрява паметта и извежда отровите от черния дроб и лецитин, разграждащ плаките в кръвоносните съдове. Трябва да се има предвид, че хора, които имат проблеми с черния дроб, не трябва да пържат яйцата или да ги гарнират в майонеза. Яйца не се препоръчват и за тези, които страдат от камъни в жлъчката.

Подходяща храна за физически активни хора

Едно средно голямо яйце съдържа около 7 г пълноценни белтъчини, които са еталон за биологична стойност. Това означава, че мускулите усвояват много по-лесно белтъчините от яйцата, отколкото от месото например. Това ги прави чудесна храна за активно спортуващите хора, които „хранят” голяма мускулна маса.

Яйцата са нискокалорична храна, топяща мазнините

Въпреки че в яйцето има голямо съдържание на холестерол, калориите са едва 80. Ако сте чували, че от яйца се пълнее, това не е вярно и те често присъстват в режимите, съставяни от специалистите на Топ Форма.  В жълтъците се съдържа сяра, която стимулира обмяната на веществата и помага за топенето на мазнините. Действа и благоприятно за пречистването на организма. Освен това, сярата е важна и за здравето на кожата, ноктите и косата.

Яйцата не увеличават риска от сърдечно-съдови проблеми при здравите хора

Доказано е, че консумирането на яйца в умерени количества не увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми при здравите хора. Броят на яйцата, които можем да си позволим за деня, много зависи от това с какво ги комбинираме, какви са хранителните ни навици и двигателната ни активност. Здравият и активен човек може спокойно да хапва до 3 яйца на ден, в случай, че не злоупотребява с въглехидрати и  други белтъчини с животински произход. Но ако страдате от диабет или сърдечно-съдово заболяване, трябва да внимавате с приема на жълтъците. Най-добрият начин е да приготвяте яйцата е варени, и да ги консумирате в комбинация със зеленчуци.

 

 

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top