skip to Main Content

#Хранителни съставки

Отслабване без глад

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

24.01.2017

Отслабване без глад

 

Отслабване без глад? Да, възможно е!

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Когато чуят думата „диета” много хора автоматично я асоциират с глад. Факт е, че тази дума е загубила първоначалното си значение, което е „начин на хранене”. В момента думата се използва като „начин за отслабване”. Но и в това й значение асоциацията с глад е погрешна, защото истинското отслабване не се получава с гладуване.

Отслабване с гладуване е винаги краткосрочно

Терминът „гладолечение” красноречиво обяснява кога и за какво е подходящо да прибягваме до гладуване – единствено за лечение. Краткотрайното гладуване, прилагано под наблюдението на специалист, може да има благоприятно влияние върху организма ни. Това е така само в определени случаи и при определени заболявания. Гладуването с единствена цел отслабване е неефективно. Да, можем да свалим килограми, когато ограничаваме максимално храната си, но тези килограми се връщат много бързо – в момента, в който преминем към „нормалното” си хранене.

Не е трудно да спазвате режим, ограничаващ максимално храната, знаейки, че го правите за ограничено време (90 дни, един месец, две седмици и т.н). Нагласата на всеки спазващ подобна диета е „Мога да се справя, още Х дни и приключвам“. С една дума „изтърпявате“. Точно тук е уловката. След като „мъчението“ приключи, вие сте с Х килограма по-слаба и с изчерпано търпение. Връщате се към предишното си хранене, а скоро и към предишните килограми

Не можем да гладуваме постоянно

Когато намалим драстично калорийния си прием, целейки отслабване, тялото започва да се съпротивлява по няколко начина. Първо – появява се силно чувство за глад. Гладът е усещане, което е изключително силно и базово. Можем да го игнорираме за няколко дни или дори месеци или да го залъгваме, пиейки много вода или с разходки, но е много трудно и почти невъзможно да го игнорираме постоянно.

Продължителното лишаване от необходимата за тялото ни храна, може да има опасни последствия върху здравословното ни състояние. Гладуването е в противоречие с естествените нужди на организма и не може да бъде част от нормалния ни начин на живот.

Гладуването забавя метаболизма

Когато усещате глад често, метаболизмът ви се забавя, защото тялото опитва да спестява енергия. Това означава, че започвате да горите по-малко калории и става наложително да ограничите храната си още повече, за да продължите да сваляте килограми. Омагьосан кръг, от който е трудно да излезете, ако не започнете да се храните правилно – с достатъчната за вашия организъм храна.

Ограничаването на храна води до трупане на мазнини

При по-продължително ограничаване на храната, до мозъка стига сигнал, че гладувате (каквото всъщност правите). В този момент той провокира биологични реакции, които „заповядват” на мастните клетки да задържат всяка калория, до която успеят да се доберат или казано с други думи – да започнат да трупат запаси. Получава се точно обратното на отслабване, заради което сте започнали да гладувате.

 

Описаните по-горе реакции се получават винаги, когато сме на диета, ограничаваща максимално храната ни. Повечето масови диети действат по този начин и са в противоречие с биологичните нужди на тялото. За да можем да отслабнем трайно и да поддържаме постигнатите килограми, е необходимо да работим в синхрон с тялото си, а не против него.

Спазвайки диета, изготвена специално за вас и съобразена с вашето здравословно състояние, цели и хранителни предпочитания, вие постепенно ще се научите да се храните правилно. В момента, в който правилното хранене стане част от вашия живот, поддържането на топ форма ще се случва естествено и без усилия. Ще можете да вземате самостоятелни решения как, с колко и кога да се храните и те ще са продиктувани от желанието и уменията ви да живеете и да се чувствате по-добре.

Можете да поръчате своя индивидуален хранителен режим тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top