skip to Main Content

#Хранителни съставки

Обещания за здравословно хранене

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

07.01.2019

Здравословни обещания

Ако желанието ви за Нова Година е да започнете да се храните здравословно – вижте как наистина да го сбъднете. Няколко малки промени в начина ви на хранене, които ще ви помогнат да се грижите по-добре за себе си и ще имат голям ефект върху вашето здраве и настроение.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Независимо дали искате да свалите килограми, да имате повече енергия или да се храните по-здравословно, използвайте следните съвети, за да подобрите начина си на хранене:

Искам да ям повече зеленчуци

Хапвайте минимум по един плод или зеленчук като добавка към всяко хранене. Подготвяйте си нарязани зеленчуци и ги дръжте на видно място в хладилника, за да посягате първо към тях, когато го отворите.

Добавяйте допълнително зеленчуци към сандвичите, супите, омлетите и другите ястия, които си приготвяте. Пюрираните предварително зеленчуци като тиква или карфиол, можете да използвате за сгъстяване на супите си, като в същото време ги правите по-вкусни и хранителни.

Искам да консумирам по-малко захар

Ако все още не сте се отказали от газираните безалкохолни напитки, опитайте поне да ги намалите до една на ден. В едно кенче кола се съдържат повече от 30 г захар или около 8 супени лъжици. Заменете газираните напитки с вода или неподсладен чай – това ще ви спести голямо количество излишна захар.

Друг начин да намалите захарта е да избягвате продуктите със скрито съдържание на захар. Например, продуктите обозначени с надпис „без мазнини“ или „нискомаслени“, често съдържат двойно количество захар. Производителите заместват премахнатите мазнини с добавена захар, за да компенсират вкуса и консистенцията на нискомаслените продукти. Типичен пример за това са обезмаслените или нискомаслени кисели и пресни млека. Готовите сосове за спагети, кетчупа и салатните дресинги също съдържат добавена захар в големи количества. Най-добрите заместители на захарта си остават медът, стевиата и плодовете.

Искам да започна да закусвам всеки ден

Не оставяйте липсата на време или други извинения да ви лишат от най-важното хранене за деня. Ако не успявате да хапнете преди да излезете сутрин, вземете закуската си с вас и я хапнете малко по-късно. Подходящите за носене и в същото време полезни закуски включват кисело мляко, плодове, сухарчетата и др.

Винаги можете да отделите 5 минути, за да закусите подобаващо. Когато хапването на нещо здравословно сутрин се превърне във ваш навик, ще усетите многобройните ползи от закуската. Наложете си да започнете и не се отказвайте, докато не постигнете целта си. Спазването на подходящ за вас хранителен режим ще ви помогне да свикнете със сутрешното хранене.

 Не искам да преяждам

Що се отнася до храната – бъдете минималисти. Заменете големите чинии с малки, за да залъжете очите си. Когато малката чиния изглежда препълнена, няма да ви се струва, че не сте хапнали достатъчно и това ще ви предпази от нежеланото преяждане.

Използвайте супена лъжица, а не черпак или голяма лъжица, за разсипване на храната. Мислете за това, което слагате в чинията си, за да сте сигурни, че наистина искате да го изядете. Не слагайте тавата с яденe на масата, за да не се изкушите да си сипете допълнително. Хранете се бавно, за да може сигналът, че сте се заситили, да достигне до мозъка ви, преди да сте прекалили. Създайте си навика да ставате от масата или да приключвате с храненето още при първото съмнение, че прекалявате.

Искам да успея да променя храненето си

Планът е мечта с пусков срок, така че сбъднете мечтите си като определите срок. Конкретните дати ще ви помогнат да разпределите времето и усилията си по най-добрия начин и да не се стресирате от това, че трябва да започнете промяната.

Правете малки промени всяка седмица и постепенно и метoдично ще достигнете голямата цел. По-лесно /и възможно/е да местите камък по камък, отколкото цяла планина наведнъж. Предлагаме ви няколко примера за ежеседмични промени, които можете да използвате за свои цели:

1-ва седмица – Да започна да пия по 8 чаши вода на ден.
2-ра седмица – Да използвам стълбите, а не асансьора.
3-та седмица – Да заменя газираните напитки с чай или вода.
4-та седмица – Да изключа пържените храни от менюто си.
5-та седмица – Да ям вегетариански ястия  поне веднъж седмично.

Малките промени, към които можете да се приспособите  лесно и да направите част от начина си на живот, ще ви доведат до дългосрочен успех и до желаната цел. Ако все още не сте поръчали своя индивидуален хранителен режим, можете да го направите от тук. Не отлагайте, започнете годината с промяна.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top