skip to Main Content

#Хранителни съставки

Как да си съставя перфектния хранителен режим?

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

26.01.2021

Искам да се храня здравословно, какви стъпки да предприема, за да си изготвя здравословно меню? Какви са основните характеристики на здравословния режим? Как да разбера дали начина, по който се храня, е най-добрия за мен?

Преди да си отговорите на въпросите по-горе, първо трябва да се замислите какво влагате в думата  “здравословно” и какво за вас означава да съм “здрав”?

Има хора, за които здравето е единствено липса на болест. За други, здравето е перфектно функциониране на физическо, психическо, социално и емоционално ниво.

Дефинициите за здраве са много и различни. Същото се отнася и за здравословното хранене.

Само защото някой се чувства добре консумирайки сок от лимон сутрин, не означава, че същото ще е най-добрата опция за вас и здравословното ви състояние. Ако например страдате от чувствителен стомах или язва, цитрусовите плодове, колкото и да са полезни, при вас ще е препоръчително да се избягват.

Няма еднозначен отговор на въпроса “Кое е здравословно?” Същото важи и за хранителния режим. Важно е всеки да открие своето здравословно хранене, това, което е съобразено със здравословното му състояние дава му енергия и го кара да се чувства добре.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Нашата мисия е да помогнем на всеки индивидуално, с помощта на специалисти, да открие своето здравословно хранене, това, което е съобразено със здравословното му състояние, дава му енергия и го кара да се чувства добре. Ако предпочитате сами да се заемете с тази задача, предлагаме ви няколко лесни стъпки как сами да си съставите меню, което да ви помогне да се храните здравословно.

Стъпка едно: убедете се, че наистина ще си съставите здравословен режим

Съществува толкова много информация за това какво е здравословно и какво не е. Понякога е трудно да преценим на какво да вярваме, особено когато всеки ден излизат нови научни изследвания по темата.  И все пак, много от основните фактори за здравословен начин на живот остават непроменени.

Винаги най-добрият избор е да се стараете да консумирате храни, които са преминали колкото се може по-малка обработка.

Например ябълките винаги са по-добрият избор пред ябълков сок, а чистото месо е винаги за предпочитане пред преработените колбаси.

смути

Разнообразието също е ключово за здравословния хранителен режим.

Включвайте в менюто си растителни продукти като плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести семена. В едно здравословно меню трябва да присъстват хранителни източници на растителен или животински протеин като тофу, прясно месо, риба, млечни продукти или техни заместители.

Друг важен елемент от здравословното меню са мазнините. Авокадото и зехтина са перфектните растителни мазнини, животинските мазнини и кокосовото масло в умерени количества също могат да бъдат ценен източник на хранителни елементи.

Важно е да обърнем внимание, че не е възможно да се изготви един здравословен хранителен режим, който да работи за всички. Например, един активно спортуващ човек ще има различни хранителни нужни от друг, който има ниска физическа активност. Хора, които не консумират млечни продукти, имат нужда да включат в менюто си техни заместители, чрез които да си набавят необходимите количества калций.

Стъпка две: включете любимите си храни

Уверете се, че вашето идеално меню включва любимите ви храни. Много хора смятат, че не е полезно да се консумира хляб, и поради тази причина го изключват напълно от менюто си, в старанието да се хранят здравословно. Истината обаче е, че хлябът има своето място в един балансиран хранителен режим. Единственото условие е да избирате пълнозърнест хляб, който е богат на фибри, витамини и минерали.

Много по-голяма е вероятността да се придържате към здравословното си меню, ако то включва любимите ви храни.

Затова и при поръчка на програма от Топ Форма, избирате само храните, които обичате и нашите специалисти изготвят режима ви, спрямо вашите предпочитания. Вижте повече за нашите програми >>

Стъпка три: направете го лесно за спазване

Наистина ли ще си приготвите смути с кейл, чия и авокадо за закуска? Ако трябва да обиколите всички квартални магазини, за да откриете съставките за своето здравословно смути, то много по-вероятно е да се откажете от целта си след няколко подобни героични опита.

Опитайте да си поставяте реалистични цели, включете в менюто си само храни, които лесно можете да си набавяте и приготвяте, за да бъде спазването лесно и да се придържате без усилия към здравословния си режим.

Ако спазването на здравословно меню ви коства множество допълнителни усилия, то най-вероятно няма да успеете да го превърнете в начин на живот.

Стъпка четири: не се отказвайте 

Неизбежно е в един момент да ви се наложи да нарушите режима си. Пътуванията, празниците и събиранията с приятели са част от нашия живот и не бива да са повод за притеснение относно спазването на здравословен режим. Когато не можете да изпълните точно определено хранене – не забравяйте, че спазването на здравословно меню не е диета, а начин на живот!

Малките прегрешения са напълно нормални и безобидни, не позволявайте те да са причина да се откажете.

Например, били сте на гости, където домакините са се постарали да приготвят страхотна вечеря, която по никакъв начин не отговоря на принципите ви за здравословно меню. За десерт сте се почерпили с парче домашна шоколадова торта. Вместо да си помислите “ Ето, това беше, наруших всичките си принципи, вече нищо няма значение, провалих се, приключвам с опитите!“, опитайте се да си кажете следното: “Да, тази вечер прекалих с изкушенията, но пък храната беше вкусна, насладих се на вечерята и от сутринта продължавам със здравословния си режим.

Каквото и да се случи при подобна „извънредна ситуация“, в която сте нарушили принципите си,  не се отчайвайте и не го превръщайте в повод да се откажете.  Забравете чувството за вина и провал и продължете да се храните здравословно.

Ако се затруднявате сами да съставите перфектното здравословно меню, попълнете въпросника и нашите специалисти ще ви изготвят индивидуален режим, който ще е разнообразен, балансиран и ще включва точните за вас количества от храните, които обичате. Към въпросника >>

 

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top