skip to Main Content

#Хранителни съставки

Полезни ли са соковете?

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

27.05.2020

Полезни ли са соковете?

Често ни питате дали препоръчваме замяната на плодовете в режима с пресни плодови сокове и фрешове. Въпросът вълнува все повече заети хора, които искат лесно и бързо да си набавят необходимите хранителни елементи и витамини. Въпреки, че пресните плодови сокове са лесно решение и имат своите ползи, консумацията им крие и някои рискове, вижте кои са те.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Внимание захар

Неоспорим факт е, че пресните плодове съдържат витамини и минерали, както и фибри. В пресните сокове и фрешове обаче, голяма част от тези фибри се губят, а за сметка на тях, остава плодовата захар – фруктозата. Именно поради липсата на фибри в плодовите сокове, концентрираната плодова захар се усвоява много бързо и това предизвиква повишаване на нивата на инсулин. Инсулинът от своя страна блокира разграждането на мазнини. Освен, че този процес е свързан с натрупване на излишни мазнини, честите внезапни пикове на инсулин могат дори да повишат риска от развитие на диабет втори тип. Препоръчваме на нашите клиенти  дневното количеството добавена захар да не надвишава 30 грама. В тази доза се включват мед и други подсладители, както и плодови сокове и фрешове, а те се равняват на 2 чаши за целия ден.

Плодовете за предпочитане ли са? 

Целите плодове също съдържат захари, но те съдържат и фибри, които помагат в контрола на глюкоза и фруктоза в кръвта, тъй като захарта от плодовете се разгражда по-бавно с времето. Освен това, при консумацията на пресни плодове, приемаме много по-малки  количества захар. За направата на сок се необходими много повече плодове, отколкото обикновено бихме консумирали. Ако искате допълнително да забавите храносмилането и по-дълго време да се чувствате сити, препоръчваме приемът на плодове да се комбинира с кисело мляко или ядки. Това води до допълнително забавяне на храносмилането на захарите.

Не на последно място, важно е при консумацията на плодови сокове или дори цели плодове,  да се стараете между храненията Ви да има интервал от 3-4 часа, за да може приетата храна да бъде обработена и нивата на инсулина да са достатъчно ниски, за да се изгарят мазнини.

А какво да консумираме вместо плодови сокове?

Въпреки че плодовите сокове са по-добрата алтернатива на натуралните сокове и газираните напитки, старайте се да лимитирате консумацията им. Опитайте да замените плодовите сокове с „плодова вода“ като добавяте резени лимон или други плодове и свежи подправки в кана с вода. Ако все пак решите да пиете пресни плодови сокове, старайте се да не надвишавате дневната доза от 250 милилитра и  не ги приемайте в интервалите между отделните хранения.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top