Полезна ли е лимоновата вода

Твърди се, че лимоновата вода ни помага да сме по-здрави и да отслабнем по-лесно. Чаша вода с малко лимон не може да ни навреди по никакъв начин, но дали е полезна можете да разберете като продължите да четете.

Лимонова вода – хранителни факти

Хранителната информация за 1 чаша вода, със сока от половин изцеден лимон, е следната:

Калории: 9

Захар: по-малко от 1 грам

Витамин C: 25% от препоръчителния дневен прием

Фолиева киселина: 1% от препоръчителния дневен прием

Калий: 1% от препоръчителния дневен прием

Какво ни осигурява лимоновата вода?

Очевидно една чаша лимонова вода не ни осигурява много хранителни вещества, но е нискокалорична напитка с минимално количество захар, която ни зарежда с голяма доза витамин C. Само за сравнение, ако заменим лимона с портокал, калориите и захарта биха се увеличили двойно.

В заключение – лимоновата вода е богата на витамин C, спрямо съдържанието си на захар и калории и съдържа следи от фолиева киселина и калий.

Лимоновата вода има ползите на обикновената вода

Лимоновата вода е обикновена вода с малко количество добавен лимонов сок, което означава, че тя има всички ползи на обикновената вода. Пиенето на достатъчно вода е доказано полезно за:

  • – Свалянето на килограми: водата повишава чувството за ситост и ускорява метаболизма, което ни помага да отслабнем по-лесно.
  • – Умствената дейност -подобрява настроението и засилва паметта.
  • – Храносмилателната система: помага ни да се справим със запека.
  • – Физическата активност: подобрява издържливостта.

Митове относно лимоновата вода и здравето

Съществуват много митове относно ползите за здравето от лимоновата вода, но повечето от тях не са подкрепени от науката. Голяма част от миновете са опровергани. Вижте най-често срещаните митове за водата с лимон:

Мит 1: Фибрите в лимоновата вода ни помагат да отслабнем

Лимоните съдържат определен вид фибри, наречени пектин, които редуцират апетита и съответно калорийния ни днвевен прием. Пектинът има и множество други ползи за здравето, включително за регулиране на холестерола, но водата с лимон съдържа нищожни количества от него.

Пектинът в цитрусовите плодове се съдържа основно в кората им, а не във вътрешната част. Когато изцедим сока на един лимон, количеството пектин, което остава в течността, е пренебрежително малко. Дори един цял неизцеден лимон съдържа около 2 грама фибри общо.

Няма научни доказателства, че лимоновата вода има повече ползи за отслабването от обикновената вода без лимон.

Мит 2: Лимоновата вода алкализира тялото

Според привържениците на алкалната диета, храните, които консумираме, оставят алкални или киселинни остатъци в организма ни, които влияят върху нивото на pH (пе ха) на кръвта.  Твърди се, че лимоновата вода е алкализираща и съответно намалява нивото на киселинност. “Подкиселената” кръв е причина за много заболявания, докато “алкалната” ни предпазва от тях. Това, обаче са само твърдения…

Истината е, че нивото на киселинност в кръвта ни не може да се промени от храните или напитките, които консумираме. Те повлияват единствено върху pH-то на урината. За поддържане на оптимална средна стойност (около 7.4) на pH-то на кръвта се грижат мощни буферни системи в организма ни, и ние не можем да променяме това, чрез консумацията на определени храни.

Мит 3: Детоксикираме организма си с лимонова вода

Водата ни помага да отстраним остатъците от храна от организма си, чрез уринирането и посредством благоприятстване работата на червата. Лимоновият сок, добавен към водата не подпомга по никакъв начин този процес.

В действителност повечето твърдения, че определена храна или напитка, ни помага да детоксикираме и да прочистим тялото си, са неверни. За оптималното състояние на организма ни е нужен балансиран хранителен режим, а не включване или изключване на една единствена храна.

Мит 4: Лимоновата вода действа като диуретик

В твърдението, че лимоновата вода е естествен диуретик, има известна истина, но е толкова подвеждащо, че е нужно кратко обяснение. Всяка храна, която съдържа калий има потенциала да увеличи производството на урина – това са реално почти всички полодове, зеленчуци, меса и млечни продукти.

В допълнение, колкото повече вода пием, независимо дали е лимонова или не, толкова повече урина ще произвеждаме.

Лимоновата вода с две думи

Лимоновата вода е здравословна напитка, която ни зарежда с голямо количество витамин C. Тя е чудесна алтернатива на обикновената вода, която сама по себе си има множество ползи за здравето.

Ако вече сте включили големи количества плодове и зеленчуци във вашия режим и пиете достатъчно количество течности, то тогава лимоновата вода няма да ви донесе особени ползи.

Ако ви допада вкуса на лимоновата вода, можете спокойно да я пиете за удоволствие, но не разчитайте на нея, за да подобрите здравето си или да отслабнете.

Откъс
Полезна ли е лимоновата вода
Заглавие
Полезна ли е лимоновата вода
Описание
Твърди се, че лимоновата вода ни помага да сме по-здрави и да отслабнем по-лесно. Чаша вода с малко лимон не може да ни навреди по никакъв начин, но дали е полезна можете да разберете като продължите да четете.
Автор
Издател
Топ Форма

За първи път ли си на нашия сайт?

Ако отговорът ти е да, радваме се, че ни откри! Нашата мисия е да ти помогнем да постигнеш или да задържиш перфектните килограми, като се храниш здравословно. Това е напълно възможно с подходящия точно за теб хранителен режим. Надяваме се да сме ти полезни.

Поръчай своя режим

Виж повече за програмата

Моля, проверете имейла си за линк за промяна на парола. Ако все още имате проблеми – моля, пишете ни на info@topforma.bg