skip to Main Content

#Хранителни съставки

Полезна ли е лимоновата вода

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

11.07.2016

Полезна ли е лимоновата вода

Твърди се, че лимоновата вода ни помага да сме по-здрави и да отслабнем по-лесно. Чаша вода с малко лимон не може да ни навреди по никакъв начин, но дали е полезна можете да разберете като продължите да четете.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Лимонова вода – хранителни факти

Хранителната информация за 1 чаша вода, със сока от половин изцеден лимон, е следната:

Калории: 9

Захар: по-малко от 1 грам

Витамин C: 25% от препоръчителния дневен прием

Фолиева киселина: 1% от препоръчителния дневен прием

Калий: 1% от препоръчителния дневен прием

Какво ни осигурява лимоновата вода?

Очевидно една чаша лимонова вода не ни осигурява много хранителни вещества, но е нискокалорична напитка с минимално количество захар, която ни зарежда с голяма доза витамин C. Само за сравнение, ако заменим лимона с портокал, калориите и захарта биха се увеличили двойно.

В заключение – лимоновата вода е богата на витамин C, спрямо съдържанието си на захар и калории и съдържа следи от фолиева киселина и калий.

Лимоновата вода има ползите на обикновената вода

Лимоновата вода е обикновена вода с малко количество добавен лимонов сок, което означава, че тя има всички ползи на обикновената вода. Пиенето на достатъчно вода е доказано полезно за:

  • – Свалянето на килограми: водата повишава чувството за ситост и ускорява метаболизма, което ни помага да отслабнем по-лесно.
  • – Умствената дейност -подобрява настроението и засилва паметта.
  • – Храносмилателната система: помага ни да се справим със запека.
  • – Физическата активност: подобрява издръжливостта.

Митове относно лимоновата вода и здравето

Съществуват много митове относно ползите за здравето от лимоновата вода, но повечето от тях не са подкрепени от науката. Голяма част от митовете са опровергани. Вижте най-често срещаните митове за водата с лимон:

Мит 1: Фибрите в лимоновата вода ни помагат да отслабнем

Лимоните съдържат определен вид фибри, наречени пектин, които редуцират апетита и съответно калорийния ни дневен прием. Пектинът има и множество други ползи за здравето, включително за регулиране на холестерола, но водата с лимон съдържа нищожни количества от него.

Пектинът в цитрусовите плодове се съдържа основно в кората им, а не във вътрешната част. Когато изцедим сока на един лимон, количеството пектин, което остава в течността, е пренебрежително малко. Дори един цял не изцеден лимон съдържа около 2 грама фибри общо.

Няма научни доказателства, че лимоновата вода има повече ползи за отслабването от обикновената вода без лимон.

Мит 2: Лимоновата вода алкализира тялото

Според привържениците на алкалната диета, храните, които консумираме, оставят алкални или киселинни остатъци в организма ни, които влияят върху нивото на pH (пе ха) на кръвта.  Твърди се, че лимоновата вода е алкализираща и съответно намалява нивото на киселинност. “Подкиселената” кръв е причина за много заболявания, докато “алкалната” ни предпазва от тях. Това, обаче са само твърдения…

Истината е, че нивото на киселинност в кръвта ни не може да се промени от храните или напитките, които консумираме. Те повлияват единствено върху pH-то на урината. За поддържане на оптимална средна стойност (около 7.4) на pH-то на кръвта се грижат мощни буферни системи в организма ни, и ние не можем да променяме това, чрез консумацията на определени храни.

Мит 3: Детоксикираме организма си с лимонова вода

Водата ни помага да отстраним остатъците от храна от организма си, чрез уринирането и посредством благоприятстване работата на червата. Лимоновият сок, добавен към водата не подпомага по никакъв начин този процес.

В действителност повечето твърдения, че определена храна или напитка, ни помага да детоксикираме и да прочистим тялото си, са неверни. За оптималното състояние на организма ни е нужен балансиран хранителен режим, а не включване или изключване на една единствена храна.

Мит 4: Лимоновата вода действа като диуретик

В твърдението, че лимоновата вода е естествен диуретик, има известна истина, но е толкова подвеждащо, че е нужно кратко обяснение. Всяка храна, която съдържа калий има потенциала да увеличи производството на урина – това са реално почти всички плодове, зеленчуци, меса и млечни продукти.

В допълнение, колкото повече вода пием, независимо дали е лимонова или не, толкова повече урина ще произвеждаме.

Лимоновата вода с две думи

Лимоновата вода е здравословна напитка, която ни зарежда с голямо количество витамин C. Тя е чудесна алтернатива на обикновената вода, която сама по себе си има множество ползи за здравето.

Ако вече сте включили големи количества плодове и зеленчуци във вашия режим и пиете достатъчно количество течности, то тогава лимоновата вода няма да ви донесе особени ползи.

Ако ви допада вкуса на лимоновата вода, можете спокойно да я пиете за удоволствие, но не разчитайте на нея, за да подобрите здравето си или да отслабнете.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top