skip to Main Content

#Хранителни съставки

Помага ли ни оцета да отслабнем

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

07.06.2016

Помага ли ни оцета да отслабнем

На ябълковия оцет се приписват многобройни чудодейни свойства, някои от които заслужено, а други – не съвсем. Истината е, че тази ферментирала течност, притежава полезни за организма свойства. Но дали може да ни помогне да отслабнем, ще разгледаме в настоящата статия.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Какво представлява ябълковия оцет

Ябълковият оцет се получава при ферментацията на ябълки. При този процес  захарите се разграждат и се превръщат в алкохол, благодарение на бактерии и дрожди. Алкохолът след това ферментира допълнително и се превръща в оцет.
Качественият ябълков оцет трябва да е мътен, а не бистър, с кехлибарен цвят и в него са видими малки парченца, които се утаяват на дъното. Това са ензими и благотворни за стомаха бактерии. Именно на тях се дължи основният лечебен ефект на оцета.

Състав на ябълковия оцет

Множеството ползи за здравето ни, оцетът дължи на факта, че при ферментацията му в него се запазват над 20 микроелемента, съдържащи се в пресните ябълки. Сред тях са: пектин, калий, мед, желязо. Освен на ферменти и биофлавоноиди, киселата течност е богата на вит. В, С, Е и А.

 

Ползи за здравето и отслабването от ябълковия оцет

  • Регулира нивата на кръвната захар
    Оцетът блокира усвояването на част от приетите въглехидрати и по този начин предотвратява повишаването на кръвната захар.Освен това има данни*, че ябълковия оцет подобрява инсулиновата чувствителност след консумация на богата на въглехидрати храна с 19-34 % и значително намалява повишаването на кръвната захар.
  • Подобрява метаболизма и играе важна роля в изгарянето на мазнините;
    Консумацията на ябълков оцет води до повишаването на ензима AMPK, който подпомага горенето на мазнини и намалява производството на мазнини и захар в черния дроб
  • Подпомага процесите на пречистване на организма;
  • Подобрява кръвообращението;
  • Подобрява чревната флора, като унищожава гнилостните бактерии;

Ябълковият оцет повишава чувството за ситост

Ябълковият оцет повишава чувството за ситост, като индиректно ни помага да намалим калорийния си прием. Поради способността си да регулира нивата на кръвната захар, ябълковият оцет ни помага да не изпитваме глад скоро след като сме консумирали богато на въглехидрати ястие. Освен, че потиска апетита, той има способността да забавя отделянето на храната от стомаха, като по този начин ни помага да се чувстваме сити по-дълго време. **

Как да включим ябълковия оцет в менюто си

Най-лесният и приятен начин да включим ябълковия оцет в менюто си, е като го използваме за дресинг към салатите си и готвените зеленчуци, заедно с малко зехтин. Ако сте на режим, съставен от Ипократис, би трябвало да знаете, че добавянето на 1 с.л. зехтин и толкова оцет към всяко ястие, не е проблем. Не се притеснявайте да овкусявате ястията си с оцет, зехтин и разнообразни подправки. Така ще изпитвате още по-голямо удоволствие от храненето, дори когато опитвате да свалите килограми.
Друг добър източник на оцет са различните туршии, но бъдете внимателни с тях, защото често съдържат голямо количество сол.

Подходящо ли е да консумираме оцет с вода

Много хора , които желаят да отслабнат, избират да приемат ябълков оцет, като го смесват с вода и го пият, но ние не ви препоръчваме този метод. Дори да пиете оцет с вода всеки ден, трудно ще отслабнете, ако не спазвате подходящия за вас хранителен режим. По-добре е да се храните правилно и да използвате оцета за овкусяване.

Оцетът не е вълшебна течност за отслабване

Добавянето на отделна храна/подправка към менюто ни трудно може да окаже съществено влияние върху килограмите ни, без да променим нещо в храненето си. Не можем и не трябва да се надяваме на чудеса. Най-важно за постигането и задържането на желаните килограми си остава правилното хранене.
Ябълковият оцет може да ни е полезен в борбата с килограмите основно, защото ни помага да се чувстваме сити и регулира нивата на кръвната захар и инсулина. Сам по себе си не е достатъчен, за да отслабнем, но е чудесно допълнение към всяко балансирано меню.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

*http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16015276, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7796781, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16034360
**http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9630389

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top