skip to Main Content

#Хранителни съставки

ПРОЛЕТНО ПрОЧИСТВАНЕ

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

22.04.2020

ПРОЛЕТНО ПрОЧИСТВАНЕ
  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

С настъпването на пролетта, идва и времето за основно почистване. Напомняме ви, при неизменното пролетно почистване на дома, да не забравяте да обърнете специално внимание на кухнята, шкафовете с храна и хладилника. Особено в извънредната ситуация на изолация, това е първото най-важно действие, което ще ви спаси от ненужно качване на излишни килограми. Защото най-добрият начин да се храните здравословно – е да имате на разположение добра и полезна храна. Няма да ви караме да изхвърлите всичко вредно (всеки се нуждае от парче шоколад или лъжичка сладолед от време на време), но ще ви дадем няколко съвета как да  се възползвате от новия сезон, за да се храните правилно.

А ако искате да свалите излишни килограми докато стоите вкъщи, имаме добра новина за вас! Пролетта е сезонът, през който естествено намалява апетита – един от моментите в годината, когато по-лесно ще привикнете към консумация на по-малки количества храна. Опитайте с индивидуален хранителен режим – възползвайте се от настоящата ситуация, за да усвоите техники за правилно хранене за цял живот. Попълнете въпросника и започнете промяната още сега. Към въпросника за поръчка на режим>>

Ето и няколко лесни стъпки, които от утре да започнете да изпълнявате, и които изпитано работят:

Стъпка 1: Заредете дома си с пресни пролетни плодове и зеленчуци

Пресните плодове и зеленчуци могат да се определят като суперхрани, защото съдържат възможно най-големите количества полезни хранителни елементи. Избирайки типичните за пролетния сезон плодове и зеленчуци, можете да сте сигурни, че получавате възможно най-добрата комбинация от витамини и минерали. Не пропускайте да включите следните “суперхрани” в пролетния си списък за пазар:

Зеленчуци:  

Зелен боб – изключително богат на витамин C и тиамин – облекчава симптомите на пролетните алергии и спомага за преодоляване на пролетната умора.

Репички – вкусен източник на витамин C. Не изхвърляйте листата на репичките – те са богати на витамин C, калций и белтъчини и придават интересен вкус на всяко ястие.

Пресен лук – действа като антиоксидант, понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания. Пресният лук играе и ролята на антихистамин, което е изключително полезно за хора, склонни към алергии.

Спанак – установено е, че 80 г пресен и 200 г сготвен спанак покриват половината от дневната нужда от витамин С.

Плодове:

Ягоди – Ако има вкусен и нискокалоричен плод, чиято консумация да носи прекрасно чувство за свежест, това са ягодите. Те са богати на витамин C и много добър източник на калий, магнезий и желязо. Повишават нивата на “добрия” холестерол и спомагат за доброто здраве на сърцето.

Стъпка 2: Ден без месо

Оставете организма ви да си почине от животински продукти веднъж седмично. Има толкова много безмесни ястия, които може да си приготвите. Включете в менюто си варива като боб, леща, нахут. Вижте нашите вкусни, здравословни и лесни предложения за рецепти с варива>>.

Стъпка 3: Заменете белия хляб с пълнозърнест

Белият хляб, дори обогатеният такъв, съдържа само един от трите хранителни елемента на пшеничното зърно – ендосперм. Това означава, че голяма част от хранителната стойност на зърното липсва – фибри, витамин B6, цинк, хром, фолиева киселина и магнезий. Избирайте хляб, който е произведен от 100 % пълонозърнести култури.

Стъпка 4:  Десерт, но здравословен

Не е нужно да се отказвате напълно от десертите, но можете да ги модифицирате в здравословен вариант. Например заменете захарта със стевия,  млечния шоколад с черен, плодовите млека с кисело мляко със сезонен плод. Избирайте цели плодове вместо сокове или  фрешове, за да извлечете максимално ползата от съдържащите се в плодовете фибри, витамини и минерали.

Почистете дома и хладилника си и импровизирайте със сезонните храни! Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, попълнете въпросника от тук >>

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top