skip to Main Content

#Хранителни съставки

Пропускане на хранене

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

01.07.2015

Пропускане на хранене

Пропускането  на закуската, обяда или вечерята на пръв поглед  изглежда като лесен и бърз начин да намалим теглото си. Много хора вярват, че колкото по-малко ядат, толкова повече ще отслабват, но истината е друга. Пропускането на хранене е една от най-грубите грешки в борбата с килограмите.

Клиентите ни често ни питат: „Какво да правя, когато съм на гости и на масата няма храна, подобна на тази в режима ми – дали е по-добре да хапна малко от това, което има или просто да пропусна храненето?“. Отговорът е лесен! Хапнете нещо, а на следващия ден продължете да спазвате хранителния си режим. Единствено се старайте да избягвате прекалено мазните и солени храни.

Ние в Топ Форма вярваме, че с редовно, умерено и качествено хранене, можем да изградим здравословни хранителни навици, а именно те са ключът към успеха!

Редовното хранене представлява 60% от един здравословен хранителен режим, останалата част са качеството и количеството на храната. Първото нещо, което трябва да овладеете по пътя към постигането и задържането на перфектните килограми е умението да се храните редовно, т.е. да не пропускате хранене.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Защо е толкова важно да се храним редовно?

Физиологията на храненето и медицинската литература определят, че един пълен храносмилателен цикъл протича за приблизително  3-4 часа, в зависимост от вида на приетата храна. Това означава, че тялото се нуждае от храна на определени интервали от време, за да бъде добра обмяната на веществата. Точно както огънят в камината се нуждае от постоянно добавяне на дърва, за да гори. Запомнете, пропускането на хранене обърква вашия метаболизъм – единственото, което ще постигнете, ако се лишите от закуска, обяд или вечеря е да забавите обмяната на веществата в тялото си.

Винаги има ситуации, в които е трудно и/или почти невъзможно да се придържаме към режима си, но те не са оправдание да пропускаме хранене. За такива ситуации има “аварийни храни” – храни, които не изискват време за приготвяне, можете да ги купите лесно или да носите със себе си и можете да ги хапнете където и да сте. Ползвайки тези храни няма да ви се налага да пропускате хранене, без значение какви са обстоятелствата. Ето ги и тях:

Аварийни храни:

Междинни хранения (сутрешна/следобедна закуска)

– Сушени плодове
– Кисело мляко
– 2-3 сухара
– 2-3 пълнозърнести бисквити

Основни хранения (обяд, вечеря)

– 400г кисело мляко
– Сандвич –  2 филии пълнозърнест/ черен хляб, 30г пуешко филе, 50г нискомаслено сирене и зеленчук по избор.
– Всякакви варианти на гореспоменатия сандвич с чисто месо и нискомаслено сирене.

Не забравяйте обаче, че тези храни не могат да заместят здравословната закуска, обяд или вечеря, но са чудесно решение при извънредни ситуации.

Във всеки индивидуален  хранителен режим  , който ние изготвяме, има между 4-6 хранения на ден, които ви осигуряват редовно, умерено и качествено хранене. Пропускането на основно хранене и гладуването няма да ви помогнат да постигнете и да задържите желаното тегло, но ако изградите здравословни хранителни навици ще го постигнете с лекота. Насладете се на всяко хранене за деня!

Ако ви е трудно да се храните редовно, спазването на изготвен специално за вас Вас хранителен режим, ще ви помогне да не пропускате хранене. Вижте повече за нашите програми >>

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top