skip to Main Content

#Хранителни съставки

Хранителен режим при алергия и хранителна непоносимост

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

09.12.2019

Хранителен режим при алергия и хранителна непоносимост
  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Все по-често ни питате дали можем да изготвим хранителен режим при хранителна непоносимост или алергия.

За хората, които трябва да спазват ограничаващ режим на хранене, поради алергия или непоносимост, спазването на балансиран, здравословен и разнообразен хранителен режим може да се окаже голямо предизвикателство.  Поради ограниченията, включването на най-подходящите заместители, е изключително важно.

Всеки, който по една или друга причина, е ограничен в консумацията на определена храна или група храни, знае колко е трудно да се постигне баланса. Ако и вие срещате подобни трудности или се чудите дали менюто ви включва всички необходими хранителни елементи, можете да се доверите на нашите специалисти. Те ще изготвят хранителен режим, съобразен с вашите конкретни алергии и непоносимости. Режимът ви ще включва необходимите заместители, за да не лишавате организма си от ключови за здравето хранителни елементи.

Как да разбера дали имам хранителна алергия?

Хранителната алергия представлява реакция на имунната система, която се появява веднага след консумация на определена храна. Симптомите са стягане в гърлото, затруднено дишане, гадене, повръщане, екзема и други. Понякога  алергичните реакции към храна могат да бъдат дори живото застрашаващи. Алергичните симптоми се проявяват веднага след консумация на дадена храна. При подобни силни реакции, е важно да се консултирате със специалист. Медицинската практика има утвърдени методи за установяване на хранителните алергии и в повечето случаи това става със специфични кръвни изследвания или кожни тестове, назначени от лекар.

Какво е хранителна непоносимост?

За разлика от алергиите, непоносимостта към определени храни се разпознава по-трудно. Тя се предизвика от недостиг на ензими, необходими за разграждането на захарите – например лактозата.  Симптомите на непоносимост  не са много ясни, могат да бъдат стомашно разстройство, болки и подуване на корема. Реакциите не са толкова бързо проявими,  и не са толкова опасни, както хранителните алергии.

Важно е да отбележим, че има много състояния, които имитират хранителна алергия. Ако имате съмнения за хранителна непоносимост, най-добре е да се консултирате със специалист. Все по-често хората смятат, че имат непоносимост към дадена храна, но истинската причина може да е е съвсем друга –неправилна комбинация на храни, прекаляване с количествата, дори и психологични причини свързани с неприятни спомени от детството.

Как да разбера дали имам непоносимост?

Не препоръчваме да си поставяте сами диагноза за хранителна непоносимост. Най-добрият начин да сте сигурни, дали страдате от определена хранителна непоносимост, е да се консултирате с лекар.

И все пак, чрез самонаблюдение и анализ, можете да установите дали дадени храни ви създават дискомфорт. Не бързайте да правите заключения и да зачерквате цели хранителни групи от менюто си. Ако имате съмнения за някаква непоносимост, първо опитайте да изключите храната за определен период от време от менюто си, примерно за месец. След това, бавно и постепенно включете отново тази храна в режима си. Това ще ви помогне да установите дали наистина причината за дискомфорта е точно тази храна или нещо различно.

Имайте предвид, че много хора, опитвайки този метод на изключването, всъщност спират да консумират вредни и нездравословни храни като десерти и други преработени храни. В този случай, не конкретната изключена храна, а преработените храни  са били причината за неразположения, здравословни проблеми и дискомфорт.

Страдате ли от хранителна алергия?  Чувствате ли дискомфорт след консумацията на определени храни? Попълнете въпросника и нашите специалисти ще изготвят за Вас разнообразен, балансиран и здравословен режим, който ще включва заместители на храните, които не консумирате. Попълнете въпросника от тук>>

В следващите няколко статии ще обърнем специално внимание на най-често срещаните алергии и непоносимости – към глутен, лактоза и хистамин. Ако имате въпроси, свързани с хранителни непоносимости и алергии към храни, пишете ни, ще се радваме да Ви отговорим.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top