skip to Main Content

#Хранителни съставки

Риба в менюто

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

03.12.2018

риба в менюто

 

Рибата е неизменна част от всяко здравословно меню. Освен, че помага за вталяването, тя е и богат източник на витамини, минерали и омега 3 мастни киселини.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Рибното месо е с ниско съдържание на калории. В същото време в рибата се съдържат протеини, точно както и в свинското, пилешкото и телешкото. Тоест, можете да набавите нужните на организма си протеини, без това да влияе на холестерола, кръвното налягане или талията ви.

Рибата като лечител

•    Предпазва ни от сърдечно-съдови заболявания

Рибата е полезна за сърцето и кръвоносните съдове. Редовната консумация на здравословно приготвена риба предотвратява образуването на шлаки в кръвоносните съдове.

•    Грижи се за костите ни

Високите количества калций в рибата повлияват добре при артрит. Рибата е богат източник на минерални вещества. По съдържание на калций и фосфор се нарежда след млякото и млечните продукти и преди месото. Особено в морските риби е значително и количеството на йод и флуор, докато продуктите със земен произход са сравнително бедни на тези микроелементи.

Рибата може да обогати съществено нашата храна с йод и флуор, което е от значение за профилактиката, съответно на йод дифицитните състояния  (гуша) и зъбния кариес.

•    Подсилва имунитета

Соленоводната риба е чудесен източник на витамин D, когато липсва достатъчно слънце (като през зимата). Този витамин поддържа имунната система, заздравява костите и укрепва мозъка. Само едно парче сьомга ви дава достатъчното количество витамин D за деня.

•     Разхубавява ви

Склонни сме да избягваме мазнините, за да пазим фигурата си. Истината е, че ние имаме истинска нужна от правилните мазнини, за да се радваме на здрава коса и кожа. Омега-3 и 6, които си набавяме с риба,  помагат и при сериозни кожни заболявания, каквото е псориазисът. Така че не отричайте мазнините, просто изберете правилните.

•    Зарежда ни с витамини

Рибата съдържа и важни за организма витамини – А, Д, Е, В1, В2, В6, В12, ниацин.

Добри мазнини

Количеството на мазнините в рибата варира в доста широки граници (0.5-20%) и зависи от вида, възрастта и сезона на улов. Според количеството мазнина рибите се разделят на три групи:

–         постни риби- съдържащи до 5% мазнини (мерлуза, треска, толстолоб, хек, бяла риба, калкан, кефал, лефер, попчета, сафрид, пъстърва);
–         полутлъсти риби- съдържащи 5-10% мазнини (шаран, акула, нототен);
–         тлъсти риби- с мазнини над 10% (сардина, копърка, херинга, скумрия, тон, паламуд, лакерда, сьомга).

Мазнините в рибата са равномерно разпределени в мускулната тъкан и са представени предимно от биологично ценните полиненаситени мастни киселини от семейство омега-3. Счита се, че основната заслуга за намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания при увеличена консумация на риба, е именно на тези мастни киселини.

Образуваните от рибните мазнини простагландини (вещества с хормоноподобно действие) в организма имат свойството да разширяват кръвоносните съдове и да намаляват слепването на тромбоцитите. Това обяснява и защитния им ефект по отношение на сърдечно-съдовите заболявания.

Здравословно приготвяне

За да се възползвате напълно от полезните свойства на рибата – не забравяйте, че тя трябва да е здравословно приготвена. Забравете за пържената цаца или панираното филе на тиган. Придържайте се към печена на скара или във фурна риба. Ако овкусявате рибата, използвайте зехтин.

Опитайте да консумирате здравословно приготвена риба минимум веднъж седмично. Това ще повлияе добре както на здравето ви, така и на вашата фигура и настроение.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top