skip to Main Content

#Хранителни съставки

Съвети за леки празници

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

01.12.2013

празници съвети

 

През цялата година полагаме усилия да сме в топ форма, но сме склонни да унищожим всичко постигнато само в последните празнични дни.

Коледната трапеза, сама по себе си, не е причината да качим няколко килограма. Един ден на хаотично и необмислено хранене няма да се отрази на кантара. Реалният проблем създават дините преди и след Коледа.

По време на Коледните и Новогодишните празници опитайте да организирате храненето си така, че да отговаря на режима Ви. Но ако не успявате да го спазвате стриктно, не се отчайвайте и не го приемайте за провал.  Хапнете от празничната вечеря или обяд, а от следващото хранене продължете по режима си.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Основните правила, към които трябва да се придържате, са същите, както и през останалите дни от годината. А именно, да се стараем да се храним редовно, качествено и умерено. Можем да компенсираме качеството на традиционните празнични ястия, като намалим количеството.  

Бъдете умерени

Количеството на храната винаги зависи само и единствено от вас самите! Никой няма да ви накара насила да ядете. Не се влияйте от поведението на хората около вас и опитайте да контролирате количествата дори по време на празниците. Лесно е – спрете да се храните, когато се почувствате сити.

Качество – количество

Традициите повеляват храната да изобилства по време на празниците. Много често традиционните ястия не отговарят на критериите за здравословна храна и определено не са с ниско съдържание на мазнини. Крайните ограничения в случая са излишни!

Това, което можете да направите, е да компенсирате качеството на храната с количествата, които похапвате. Ето няколко трика, които ще ви помогнат да се насладите на празниците без да развалите фигурата си:

  • Старайте се да поддържате баланс на порциите си. Идеалният вариант е, чинията ви да е наполовина пълна със зеленчуци.
  • Не отивайте на гости или заведение без да сте похапнали нещо малко и засищащо вкъщи. Например можете да хапнете едно варено яйце, ябълка или парче сирене преди да излезете.
  • Не се лишавайте напълно от Коледните десерти. Те са част от традицията, не искате да обидите любимата си леля, която прави най-страхотния тиквеник, нали? Най-добрият начин да се насладите на сладките Коледни изкушения, без да загубите контрол над себе си, е да опитате по малко от всичко. Друг начин е просто да  разделите с приятел или роднина своя десерт.

Хранете се редовно

Освен количествата, честотата на храненията също е изцяло под ваш контрол. Опитайте да се храните редовно и подредено. Тук е важно да отбележим, че редовно хранене не означава хранене през половин час, както често се случва през тези дни от годината. В случая, под редовно хранене, разбираме– хранене през три-четири часа, без пропускане на основно хранене.

Дори и да ставате малко по-късно от нормалното през почивните дни, не пропускайте закуската. Ако пък ежедневието ви тотално се променя, когато си почивате вкъщи, то постарайте се така да подредите деня си, че да имате поне три основни хранения за деня.

Не спирайте да се движите!

Към всичко казано до тук, добавяме и нуждата от физическа активност. През времето, когато е неизбежно да приемате повече калории, е важно и да се движите ако не повече, то поне колкото обикновено. Това в никакъв случай не означава да прекарате празниците във фитнес залата.

Можете просто да откриете най-приятния за вас начин за физическа активност- разходка с децата в парка, плуване, бой със снежни топки или танци. Дори обиколката по магазините, би ви се отразила по-добре от стоенето на масата или пред телевизора.

Спете повече

Коледно пазаруване, Коледно готвене, роднини…Доста често Коледните празници са свързани с голяма доза стрес. Важно е освен всичко друго, да намерите време и за истинска почивка и сън. Доказано е, че свръх производство на хормона, предизвикващ глад и намалено производство на хормона, който ни дава чувство за ситост, има когато ни липсва сън. Не искате да сте постоянно гладни и да нямате засищане, нали?

Нужно е единствено да спите повече. Затова, опитайте се да използвате почивните дни и за повече истинска почивка.

Пожелаваме ви леки и весели празници!

 

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top