Срок на годност или колко издържат храните в хладилник

 

Умението да съхраняваме храната си правилно би ни помогнало да организираме храненето си много по-лесно. Приготвянето на по-големи порции храна и правилното й съхранение е един от най-лесните начини да организирате храненето си. По този начин винаги ще разполагате с бързи и здравословни варианти за хапване. Предварителната подготовка на храната и Здравословно заредения хладилник ще ви помогне и по-лесно да се придържате към своя индивидуален хранителен режим. Например, ако днес за вечеря имате ориз и зеленчуци, сварете си двойна доза и следващата седмица ще имате готово ястие за обяд.

Знаете ли колко време можете да съхранявате сварен ориз в хладилника? А изпечено месо или зеленчуци? Мислите ли, че е възможно да запазите току що отвореното доматено пюре, от което сте използвали само една лъжица?

На тези и други въпроси ще отговорим по-долу, за да направим правилното хранене още по-лесно и приятно.

Колко издържат различните храни в хладилник

Според вида и начина на приготвяне, различните храни имат различен „срок на годност“ в хладилника или фризера. Тук ще разгледаме основните групи храни, които най-често присъстват и в хранителните режими, изготвяни от Ипократис.

Ориз

Независимо дали сте се спрели на бял или кафяв ориз за вечеря, винаги може да заделите една порция в хладилника за следващата седмица. И двата вида ориз запазват вкусовите си качества до 7 дни. Ако се съхраняват във фризер, разбира се, срокът е много по-дълъг – от 6 до 8 месеца.

Лесно е да  разпознаете разваления сварен ориз, защото той променя текстурата си. Обикновено се втвърдява, а много често се появява и плесен, която алармира, че сте изпуснали „срока на годност“ на вкусната порция ориз със зеленчуци.

Леща и зрял фасул

Ако сте решили да си набавите нужното количество растителен протеин с леща или зрял фасул, имайте предвид, че сготвените зърнено-бобови култури не издържат повече от 5 дни в хладилника. Така че, ако в свободния неделен ден приготвите вкусна крем супа от леща, спокойно може да запазите порция от нея за края на работната седмица.

След като са сготвени, препоръчително е бобът и лещата да се съхраняват в херметически затворен контейнер, за да се избегне влагата и да се запазят вкусовите им качества възможно най- дълго.

Киноа

Ако киноата е редовен гост на вашата трапеза, винаги може да сварите двойна доза и да отделите едната порция за идната седмица. Тази древна зърнена култура ще запази хранителните и вкусовите си качества до 7 дни при правилно съхранение в хладилника. Използвайте херметически затворен съд, за да предпазите храната от влага и замърсяване. Също така, не оставяйте приготвената киноа на стайна температура повече от 2 часа.

Месо

Чудите се какъв е „срокът на годност“ на изпеченото месо?

Независимо дали сте сготвили пилешко, телешко или свинско, то ще запази вкуса и хранителните си качества до 7 дни при правилно съхранение в хладилник. Ако пък решите да замразите сготвеното телешко или свинско, ще може да сервирате порция от него в близките 8 месеца. Изпеченото или сварено пилешко издържа малко повече, когато е във фризер- дори след една година то ще е годно за консумация.

Риба

Ако днес менюто ви съдържа риба, направете две порции и запазете едната за следващите 5-6 дни. Това е оптималният срок, при който може да съхраните  в хладилник изпечена или сготвена риба. Във фризер тя ще запази вкусовите си качества между 6 и 9 месеца.

Зеленчуци

Ах, тези зеленчуци! Организмът ни жадува за тях, независимо дали са пресни, изпечени или варени. Те са неизменна част от всеки хранителен режим и ще ни е от полза да знаем как правилно да съхраним по-големи порции от тях. Печени или варени тиквички, моркови, броколи или картофи могат да се консумират до седмица след първоначалното им приготвяне. Това е при условие, че се съхраняват в плътно затворен съд в хладилника. Срокът от 7 дни важи за повечето сготвени зеленчуци.

Варени яйца

Твърдо сварените яйца могат да престоят до седмица в хладилника, без да променят хранителните  и вкусовите си  качества. Разбира се, има вероятност да се развалят по-бързо, ако не се съхраняват правилно или са варени под 10 минути.  Ако ви хрумне нестандартната идея за замразите  твърдо сварени яйца, по-добре недейте. Не се препоръчва, тъй като това унищожава тяхната клетъчна структура и по този начин намалява техния срок на съхранение.

Доматеното пюре

В много рецепти прочитаме ‘добавете 1-2 супени лъжици доматено пюре’. Добре, но какво да правим с останалата част от доматения сок, който току-що сме отворили? Този въпрос често ни измъчва, когато не искаме да изхвърлим остатъка от сока, а няма и какво да правим с него.  Ако планирате да използвате доматеното пюре в близките 7 дни- съхранете го в хладилника, но в херметически затворен съд. Колкото е по-малък съда, толкова по-добре. Важно е да има възможно най-малко въздух, за да се запази продуктът.

А какво правим с пюрето, ако няма да го използваме скоро? Един алтернативен вариант е да го замразите във формички за лед. Когато замръзне, извадете кубчетата и отделете в малки пликчета толкова кубчета, колко смятате, че са ви необходими за едно готвене. Във фризера доматеното пюре може да се съхранява до 3 месеца и винаги ще имате на разположение точното количество.

Правилното хранене може да е много лесно, когато сме добре организирани. Спазването на индивидуален хранителен режим е стъпка напред в подреждането на всичко необходимо, за да се храним пълноценно.