skip to Main Content

#Хранителни съставки

Сушени плодове – полезни ли са те

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

07.11.2016

Сушени плодове - полезни ли са те

Сушените плодове са изключително удобни за бърза следобедна закуска или за моментите, когато ни се похапва нещо сладко. Информацията за тях, обаче,  е объркваща и противоречива. Според някои хора те са здравословна, засищаща храна, а според други – те не са по-полезни от вафла. Истината за ползите и вредите от сушените плодове, можете да разберете в следващите редове.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Какво представляват сушените плодове

Сушените плодове се получават, когато от пресните плодове се извлече почти цялото количество вода чрез различни методи за изсушаване. Щадящите технологии за сушене на плодовете запазват витамините и минералите значително по-добре, отколкото всеки метод на консервиране.  Сушените плодове имат до четири-пет пъти по-голяма концентрация на витамини и минерали в сравнение с пресните. Те съдържат всички хранителните вещества на пресните плодове в много по-голяма концентрация. Това е причината вкусът им да е много по-наситен. Най-широко разпространените сушени плодове са стафидите, следвани от фурмите, сливите, кайсиите и смокините.

Малък размер – големи ползи

Сушените плодове са изключително хранителни. Един изсушен плод съдържа почти същото количество хранителни елементи като своя първоизточник, но в много по-малък размер. В 50 г сушени плодове се съдържат до 3,5 пъти повече фибри, витамини и минерали от колкото в 50 г пресен плод от същия вид.  Това превръща сушените плодове в чудесен източник на голяма част от препоръчителния дневен прием на много витамини и минерали, като фолиева киселина например. Има и някои изключения. Например количеството на витамин C в плода, значително намалява при неговото изсушаване. От друга страна – само в пет средноголеми сушени кайсии се съдържа цялата дневна доза желязо, необходима, за да се поддържа нивото на хемоглобина и калция. Факт, който в особено голяма степен засяга хората със заседнал начин на живот.

Естествен източник на фибри и антиоксидани

Най-често сушените плодове съдържат много фибри и са чудесен източник на антиоксиданти, особено на полифеноли. Полифенолите са най-мощните антиоксиданти и имат множество ползи за здравето – нормализиране на кръвното налягане, подобряване на храносмилателната система и намаляване на риска от множество заболявания. Според различни проучвания редовното консумиране на сушени плодове, като част от балансирано меню, намалява и вероятността от затлъстяване.

Високо съдържание на прости захари и калории

Сушените плодове са концентрирана храна. Поради факта, че водата е извлечена от тях, количеството на захар и калории е концентрирано в много по-малък обем.

Простите захари в сушените плодове включват и фруктоза и глюкоза, като количеството на фруктозата е между 22-51%. Консумацията на фруктоза в големи количества има негативни ефекти върху здравето и фигурата ни. То  увеличава риска от повишаване на теглото, диабет 2 и проблеми със сърдечно-съдовата система. Поради тази причина е препоръчително сушените плодове да се консумират в малки количества. За ориентир можете да използвате препоръката, че количеството на сушените плодове трябва да е 1/4 от това на пресните, които консумирате. Примерно ако имате 200 г плодове по избор във вашия индивидуален режим, можете да консумирате 50 г сушени плодове.

Неприветлив външен вид – по-добро качество

Сушените плодове са вкусна и полезна храна, но само ако са изсушени правилно, ако не са обработени с химикали и нямат добавена захар. За съжаление голяма част от предлаганите на пазара сушени плодове, са обработени допълнително, за да придобият по-добър търговски вид и по-дълъг срок на годност. Допълнителната обработка включва различни методи като опушване със серен диоксид на кайсиите и стафидите, за да блеснат; сушене в бензинови или газови пещи; киснене в нискокачествено олио или обработка с глицерин, за да придобият апетитно лъскава и мека външност. Част от сушените плодове на пазара като червени боровинки, ананас, манго, папая, круши и други всъщност не са истински сушени плодове, а са захаросани и след това изсушени. За да се предпазите от вредите на така обработените плодове, когато избирате пакетирани сушени плодове – внимателно четете етикета им, а ако ги купувате насипно – избирайте по-непривлекателните. Те са тъмни и сбръчкани, но пълни с полезни хранителни вещества и истински вкус.

 

Слaдостта на сушените плодове лесно може да ви подведе да хапнете повече от желаното. Бъдете внимателни! 50 г от любимите ви сушени плодове са напълно достатъчни да си набавите полезните вещества от тях и да заситите глада и желанието си нещо сладко. Сушените плодове може и да не са перфектни, но са много по-добър избор за следобедна закуска от обработените сладки и/или солени храни. Често те са включени в менюто Ви, когато сте на режим, съставен от специалистите на Топ Форма.

Ако все още не сте си поръчали индивидуален хранителен режим, можете да го направите от тук.

 

 

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top