skip to Main Content

#Хранителни съставки

Топ 5 летни подправки

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

24.07.2018

Топ 5 летни подправки

 

Билките и подправките са най-добрият начин да превърнете всяка скучна храна в истински кулинарен шедьовър, без да добавяте калории. Те не само, че придават вълнуващи аромати на всяко ястие, но са и изключително полезни за организма. Ние силно подкрепяме използването на подправки и горещо ви препоръчваме да импровизирате с тях, особено когато сте на режим, защото е важно да се наслаждавате на храната, която консумирате!

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Освен че придават превъзходен вкус на ястията, подправките и билките могат да бъдат и много полезни за здравето:

  • повишат имунитета, като помагат на тялото да се пребори по-бързо и лесно с инфекциите и болестите
  • спомагат храносмилането
  • регулират обмяната на веществата
  • имат детоксикиращ ефект
  • помагат при свалянето на килограми
  • допринасят за здравето на сърцето, кожата, костите и по-здравословната диета като цяло

 

Вижте нашите ТОП 5 предложения за летни билки и подправки, които едновременно ще превърнат обикновените ястия в шедьоври и ще ви помогнат да сте в топ форма:

Мента

Ментата е известна най-вече като освежител за уста, но тя може да предложи много повече. Използва се в народната медицина от векове заради фантастичните си лечебни свойства. Тя спомага храносмилането и облекчава симптомите на така наречения нервен стомах, като успокоява възпалителните процеси в храносмилателната система. Ето защо ментата се използва широко като предястие и средство за почистване на устната кухина. Освен това ментата може да е от голяма помощ в борбата с излишните килограми. Тя стимулира храносмилателните ензими, отговорни за усвояването на хранителните вещества и мазнините в храната, превръщайки ги в използваема енергия.

Можете да овкусите почти всяка напитка с мента – вода, чай, вино, безалкохолни и алкохолни напитки, за да постигнете освежаващ и охлаждащ ефект. Но също така ментата чудесно си партнира със салати, кисело мляко и агнешко месо.

Кориандър

Друга билка, която масово се подценява, тъй като се използва предимно за украса на ястията и накрая се озовава в боклука. В действителност, кориандърът съдържа единадесет съединения с етерични масла, шест вида полезни киселини и редица витамини и минерали, което го прави ценен при различни заболявания. Той помага при проблемна кожа и нарушения със зрението, смъква кръвното налягане при хора, страдащи от хипертония, заздравява костите, тъй като е богат източник на калций, стимулира храносмилането, намалява нивата на лошия холестерол (LDL) и дори увеличава нивото на добрия холестерол (HDL).

Какво повече може да се иска! Може да го добавите към сос, салата или го изцедите на сок, каквото и да изберете ще се насладите на аромата и полезните му качества.

Кимион

Кимионът се смята за един от естествените имуностимуланти. Освен, че повишава имунитета, той има антиалергичен ефект и подобрява храносмилането. Свойствата му са както стимулиращи (при заболявания на дихателната система), така и релаксиращи (при лечение на безсъние). Кимионът също е богат източник на витамини и антиоксиданти. Когато се консумира, има охлаждащ и успокояващ ефект върху тялото, което го прави перфектна лятна подправка.

Запечени семена от кимион чудесно се гарнират със супи, зеленчуци и зърнени храни.

Босилек

Босилекът е една от най-популярните билки в света, но освен със своя аромат, е добре позната и в традиционната медицина, заради многобройните си лечебни свойства. Босилекът е богат на витамини и също е естествен имуностимулант. Заради високото съдържание на етерични масла има антисептично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и релаксиращо действие (при умора или депресия). Подобрява кръвообращението, стабилизира кръвната захар и улеснява дишането (при проблеми с дихателните пътища). Естествените антиоксиданти в босилека, предпазват организма от действието на свободните радикали, като предотвратяват стареенето на клетките и оксидирането на холестерол в кръвта. Босилекът също е и отличен източник на диетични фибри.

Босилекът се използва главно за основни ястия, супи сосове и салати. Отлично допълва блюдата от бобови и разбира се домати.

Кардамон

Кардамонът е друга подправка идеална за лятото, тъй като улеснява храносмилането. Тя също съдържа различни витамини и микроелементи и има редица ползи за здравето. Най-известните сред тях са анти-канцерогенните й свойства и способността й да помага в поддържането на нормални нива на холестерол в кръвта. Кардамонът също подобрява кръвообращението и потиска развитието на микроби, които причиняват хранителни натравяния.

Кардамонът има чудесен освежаващ аромат, който ще подсили вкусовете на всеки чай или шейк и ще превърне киселото мляко с мюсли в нещо още по-вълнуващо.

Има много начини да разнообразим храната, но добавянето на билки и подправки е най-здравословният. Включвайки тези естествени вкусове и аромати в храната, не само ще получим едно вълнуващо меню, но и ще предоставим на организма всички основни хранителни вещества, от които се нуждае, за да бъдем здрави. В крайна сметка, едно от най-важните неща при спазването или започването на здравословен режим на хранене е да се насладим на храната.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top