#Хранителни съставки
Топ 5 летни подправки
Беше ли полезно? Оценете ни! |
24.07.2018

Билките и подправките са най-добрият начин да превърнете всяка скучна храна в истински кулинарен шедьовър, без да добавяте калории. Те не само, че придават вълнуващи аромати на всяко ястие, но са и изключително полезни за организма. Ние силно подкрепяме използването на подправки и горещо ви препоръчваме да импровизирате с тях, особено когато сте на режим, защото е важно да се наслаждавате на храната, която консумирате!
Освен че придават превъзходен вкус на ястията, подправките и билките могат да бъдат и много полезни за здравето:
- повишат имунитета, като помагат на тялото да се пребори по-бързо и лесно с инфекциите и болестите
- спомагат храносмилането
- регулират обмяната на веществата
- имат детоксикиращ ефект
- помагат при свалянето на килограми
- допринасят за здравето на сърцето, кожата, костите и по-здравословната диета като цяло
Вижте нашите ТОП 5 предложения за летни билки и подправки, които едновременно ще превърнат обикновените ястия в шедьоври и ще ви помогнат да сте в топ форма:
Мента
Ментата е известна най-вече като освежител за уста, но тя може да предложи много повече. Използва се в народната медицина от векове заради фантастичните си лечебни свойства. Тя спомага храносмилането и облекчава симптомите на така наречения нервен стомах, като успокоява възпалителните процеси в храносмилателната система. Ето защо ментата се използва широко като предястие и средство за почистване на устната кухина. Освен това ментата може да е от голяма помощ в борбата с излишните килограми. Тя стимулира храносмилателните ензими, отговорни за усвояването на хранителните вещества и мазнините в храната, превръщайки ги в използваема енергия.
Можете да овкусите почти всяка напитка с мента – вода, чай, вино, безалкохолни и алкохолни напитки, за да постигнете освежаващ и охлаждащ ефект. Но също така ментата чудесно си партнира със салати, кисело мляко и агнешко месо.
Кориандър
Друга билка, която масово се подценява, тъй като се използва предимно за украса на ястията и накрая се озовава в боклука. В действителност, кориандърът съдържа единадесет съединения с етерични масла, шест вида полезни киселини и редица витамини и минерали, което го прави ценен при различни заболявания. Той помага при проблемна кожа и нарушения със зрението, смъква кръвното налягане при хора, страдащи от хипертония, заздравява костите, тъй като е богат източник на калций, стимулира храносмилането, намалява нивата на лошия холестерол (LDL) и дори увеличава нивото на добрия холестерол (HDL).
Какво повече може да се иска! Може да го добавите към сос, салата или го изцедите на сок, каквото и да изберете ще се насладите на аромата и полезните му качества.
Кимион
Кимионът се смята за един от естествените имуностимуланти. Освен, че повишава имунитета, той има антиалергичен ефект и подобрява храносмилането. Свойствата му са както стимулиращи (при заболявания на дихателната система), така и релаксиращи (при лечение на безсъние). Кимионът също е богат източник на витамини и антиоксиданти. Когато се консумира, има охлаждащ и успокояващ ефект върху тялото, което го прави перфектна лятна подправка.
Запечени семена от кимион чудесно се гарнират със супи, зеленчуци и зърнени храни.
Босилек
Босилекът е една от най-популярните билки в света, но освен със своя аромат, е добре позната и в традиционната медицина, заради многобройните си лечебни свойства. Босилекът е богат на витамини и също е естествен имуностимулант. Заради високото съдържание на етерични масла има антисептично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и релаксиращо действие (при умора или депресия). Подобрява кръвообращението, стабилизира кръвната захар и улеснява дишането (при проблеми с дихателните пътища). Естествените антиоксиданти в босилека, предпазват организма от действието на свободните радикали, като предотвратяват стареенето на клетките и оксидирането на холестерол в кръвта. Босилекът също е и отличен източник на диетични фибри.
Босилекът се използва главно за основни ястия, супи сосове и салати. Отлично допълва блюдата от бобови и разбира се домати.
Кардамон
Кардамонът е друга подправка идеална за лятото, тъй като улеснява храносмилането. Тя също съдържа различни витамини и микроелементи и има редица ползи за здравето. Най-известните сред тях са анти-канцерогенните й свойства и способността й да помага в поддържането на нормални нива на холестерол в кръвта. Кардамонът също подобрява кръвообращението и потиска развитието на микроби, които причиняват хранителни натравяния.
Кардамонът има чудесен освежаващ аромат, който ще подсили вкусовете на всеки чай или шейк и ще превърне киселото мляко с мюсли в нещо още по-вълнуващо.
Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.
Други свързани статии:
Още от Топ форма
Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…
Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…