5 съвета как да избегнем чувството за вина по празниците

5 съвета как да избегнем чувството за вина по празниците

 

Коледните и Новогодишните празници са периода от годината, когато се събираме със семейството и приятелите около трапезата. Често, желанието да се храним правилно по време на празниците, води до чувство на вина и провал, в случаите когато не успяваме да устоим на изкушенията, които са навсякъде около нас.

Най-често, чувството за вина, свързано с храната, е предизвикано от стриктни правила и думи като “трябва” и “не трябва”, които ние сами се задължаваме строго да спазваме. Например, че трябва да ядем определена храна, а не трябва да си позволяваме да похапнем шоколад. Всеки път, когато нарушим правило, ние се чувстваме виновни за това. А можем ли да спрем да го правим? Ако в момента спазвате режим, искате да се храните здравословно, и да сте в топ форма, без чувство за вина, продължавайте да четете:

1. Да премахнем думата “трябва”

Изреченията започващи с “трябва”, и свързани с храна или напитки, са силно ограничаващи. Всеки път, когато усетите, че започвате изречение с “трябва”, опитайте се да го перефразирате. Вместо ограничителното “трябва”, използвайте лесно постижима цел, която си поставяте.

Например:

❌ “Трябва да пия повече вода и по-малко газирани напитки!”

Този тип мисли ни ограничават, и е напълно в човешката ни природа, да искаме да нарушим правилото, което строго сме си наложили. Вместо това, опитайте се да формулирате мислите си в тази посока:

✅”Днес, ще започна да пия повече вода и по-малко газирани напитки”

✅”Искам да пия повече вода и по-малко газирани напитки”

Поставяйки си позитивни цели, по-малко вероятно е да чувствате вина, а в същото време, ако постигнете целта си, ще се чувствате добре.

2. Управлявайте очакванията си

По време на празниците, имаме много повече изкушения и възможности да се отклоним от режима си. Не е нужно да сте крайно строги със себе си и да отказвате категорично всяко изкушение. Опитайте се предварително да управлявате очакванията си, за да избегнете чувството за вина.

Например, ако ви предстои вечеря при приятели, които приготвят най-вкусната баклава за десерт, планирайте предварително, че ще се почерпите с едно парче. Когато мислите предварително за това, вие се подготвяте за малките изкушения, които ви предстоят и избягвате спонтанните прегрешения, които ви карат да чувствате вина.

3. Практикувайте осъзнато хранене

Когато се настаним удобно на дивана, за да гледаме любимия си Коледен филм, е много лесно да вземем купата с ядки и да продължим да похапваме, докато гледаме екрана.

Осъзнатото хранене е важно умение, което ще ви помогне да избегнете постоянното чувство за вина, както и ще ви помогне да станете по-осъзнати по отношение на храната, която консумирате и нейните количества. Първата стъпка към осъзнатото хранене, е да го правим без да се разсейваме, като се фокусираме върху външния вид, аромата и вкуса на храната, и наистина и се насладим.

4. Избягвайте “всичко или нищо” подхода към храната

Ако спонтанно сте се поддали на изкушението и сте похапнали нещо, което не е било в плана ви, не позволявайте това да провали останалатa част от деня или дори цялата ви седмица. Напълно нормално е, от време да време да се поддадем на вкусно изкушение, особено по време на празниците. Важното е, наистина да направите така, че след това да продължите с правилното хранене.

Често, наши клиенти ни пишат : “Спирам режима, защото вече няколко дена не успявам да спазвам храненията в него. Ще започна отново след празниците.” Важното в подобни ситуации, е да си кажете “Да, не успях да започна със здравословна закуска и обяд днес, но мога да направя вечерята си по режима.” Ако се случи така, че няколко дни не сте успели да спазвате режима, просто започнете от следващото хранене, без да чувствате вина.

5. Спрете да категоризирате храната като добра и лоша

Опитайте се да не слагате етикети на храните като “добри” и “лоши”. Това разделение  само прави някои храни още по-привлекателни. Затова и в режимите от Топ Форма, има свoбоден ден, когато можете да похапнете всичко. Ако има храна, която не е в режима ви, обещайте си да я хапнете в свободния ден.

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5