Вкусен режим

Пилешки бургер “Палео”

Когато спазваме режим на хранене, сме склонни да мислим, че трябва да изключим храни или цели хранителни групи от менюто си. Истината е, че един балансиран и здравословен режим ни учи да не изпадаме в крайности,  да намерим баланса в храненето и да продължаваме да се наслаждаваме на вкусна храна.  В тази статия ще ви покажем как ”забранените храни” имат място в режима, като ги превърнем в здравословни алтернативи :

Кой каза, че бургерите нямат място в режима? При спазването на един хранителен режим, чуството че не се лишавате от любимите храни е ключов елемент. Вижте как да ги включите в менюто си с Пилешки бургер “Палео”

Необходими продукти за 1 порция:

  • 180 г накълцано пилешко месо
  • 40 г зеле, нарязано на тънко
  • 3 големи листа маруля
  • 20-30 г моркови настъргани едро
  • 20 г червен лук (на тънки полумесеци)
  • 1 бр. домат (на тънки шайби)
  • 1-2 бр. кисели краставички
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 ч.л. чили флейкс
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. винен оцет
  • Сол и пипер на вкус

Първо, направете гарнитурата за бургера. Смесете зелето, морковите и червения лук и овкусете със сол, зехтин и оцет.

За да приготвите бургерите, овкусете смляното пилешко месо със сол, пипер и малко зехтин. Разделете го на 3 еднакви порции и ги притиснете между два листа прозрачно кухненско фолио.

Приберете оформените плоски бургери в хладилника или фризера за поне 30 мин.

Изпечете бургерите на грил или в тиган със съвсем малко зехтин за около 2 мин на страна. Докато са още топли ги намажете с горчица и оставете за минута – две да поизстинат леко.

Поставете един от бургерите върху едната половина на лист маруля и покрийте с порция от предварително направената гарнитура. Добавете резен домат и няколко резена кисела краставичка. Прегънете марулята на две (като питка джоб) и се насладете.

Когато става въпрос за чипс, първата ни асоциация е за пакетираният чипс, пълен с консерванти, сол и мазнини.  Истината е, че можете да превърнете почти всеки зеленчук и плод в хрупкаво изкушение. Ако в момента търсите перфектната лятна гарнитура към бирата, тази рецепта е за вас.

Продукти за Чипс от тиквички:

  • 2 тиквички
  • 1 морков
  • 1 ч.ч. настърган пармезан (или друг твърд кашкавал)
  • черен пипер

Измийте тиквичките и настържете на ситно ренде твърдата им част (без меката вътрешна част със семките). Изцедете ги добре. Обелете моркова и настържете и него.
Смесете настърганите тиквички и морков с пармезана. Овкусете с черен пипер на вкус.
В тава, покрита с хартия за печене, слагайте по една супена лъжица от сместа на разстояние от около 2 см. Натиснете всяко парче “чипс” с гърба на лъжицата, за да е плоско (като мини палачинка).

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути или докато крайчетата са добре препечени.

Извадете чипса от тиквички от фурната и го оставате да изстине, след което с шпатула го преместете в подходящ за сервиране съд.

Пастата се заклеймява от много хора заради високото си съдържание на въглехидрати. Истината е, че въглехидратите не пречат на здравословното отслабване и не е нужно да ги изключваме от менюто си – те дори подпомагат за свалянето на килограми.  Пастата ни засища за дълго време.  Можете да сте сигурни, че ако консумирате паста за обяд, няма да се сетите за храна чак докато не дойде време за следобедната закуска. Вижте рецептата за Паста ”Помодора”

Необходими продукти за 4 порции:

  • 400 г паста (за предпочитане пълнозърнеста)
  • 600 г пресни домати
  • 1 малка глава лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 ч.ч. листа от босилек (или микс от босилек, джоджен и магданоз)
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 150 г сирене (по желание)
  • сол и пипер на вкус

 

Сложете тенджера с достатъчно вода на силен котлон и захлупете. Почистете доматите и ги нарежете на кубчета. Нарежете лука и чесъна много на ситно, така ще се свaрят при готвене и ще оставят само вкуса си, без да се виждат в крайния сос.

Загрейте зехтина на умерен огън и добавете лука. Задушете като разбърквате често. Целта е лука да се сготви и омекне, без да се оцветява. Добавете щипка сол, това ще ускори процеса. Когато лукът е готов, добавете  чесъна за още няколко минути, като отново разбърквате. Добавете доматите, изчакайте сместа да заври и оставете да къкри на ниска температура за около 10 минути. Овкусете със сол и пипер.

Когато водата заври, добавете 2 лъжици сол и пастата. Варете според указанията като за последните 2-3 минути прехвърлите пастата с малко от водата при доматите, за да довършите готвенето.

Сервирайте веднага с едро нарязан босилек и настъргано сирене.

Бананов сладолед

Сладолед по време на режим – възможно е! Насладете се на любимото изкушение на лятото докато се храните пълноценно и балансирано.

Необходими продукти за 2 порции:

  • 4 банана
  • 1 ванилия
  • 2 ч.л. канела
  • Топинг: какао на прах/канела/смлени лешници

Първата стъпка от рецептата за бананов сладолед е да обелите бананите и да ги нарежете на кръгчета. След това ги  поставете в торбичка или кутия, подходяща за замразяване и ги оставете във фризера за 3-4 часа или докато замръзнат.

Извадете бананите от фризера и ги разбъркайте в блендър, заедно с ванилията и канелата, до получаването на хомогенна смес.

Насладете на здравословен бананов сладолед с топинг по ваш избор.

В личния си профил в Топ Форма ще намерите още много такива лесни, вкусни и здравословни рецепти, съобразени с режима ви. Ако все още нямате режим, можете да го поръчате, като попълните въпросника: Към въпросника >>

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5