skip to Main Content

#Хранителни съставки

Пийте вода, за да сте в топ форма

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

03.08.2013

вода

 

8 чаши вода на ден ще ви помогнат да сте в топ форма.

Въпреки че повечето от нас я приемат за даденост в ежедневието си, водата може да се окаже „вълшебната съставка“ за трайно отслабване.

Водата ви помага да отслабнете

Водата потиска апетита по естествен път и помага на тялото да разгражда складираните мазнини. Изследванията доказват, че намаленият прием на вода води до увеличаване на мастните натрупвания, а приемането на по-големи количества от ценната течност е пряка причина за намаляването им.

Обяснението е, че бъбреците не могат да функционират правилно без необходимото количество вода. Когато работата им е затруднена, част от нея се „прехвърля“ върху черния дроб. Една от основните задачи на черния дроб е да трансформира натрупаните мазнини в енергия за тялото, но зает с работата на бъбреците, той не успява да работи на пълен капацитет. Резултатът е, че той обменя по-малко количество мазнини, а останалата част от тях се трупат в тялото и отслабването спира.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

 

Водата срещу подуване

Пиенето на достатъчно вода е най-добрият лек срещу задържането на вода в организма. Когато тялото получава по-малко вода, то се чувства застрашено и започва да трупа запаси. Водата се съхранява в извънклетъчните пространства и това е причина за подути ходила, крака и ръце. Ако имате постоянни проблеми с задържането на вода, причината може да се крие в големите количества сол, които приемате. Тялото ви обработва натрия до определени количества. Колкото повече сол приемате, толкова повече вода ще задържа организма, за да я разтвори. Справянето с ненужната сол е лесно – пийте повече вода. Когато преминава през бъбреците, тя премахва излишното количество натрий.

Водата спасява срещу провиснала кожа

Водата помага на мускулите да работят нормално – те са съставени от 70 % вода и са пряко зависими от количествата течност, които приемаме. Тя ни спасява и от увисналата кожа, която обикновено се появява след отслабване – свитите клетки се „поддържат“ от водата, която опъва кожата и я прави чиста, здрава  и еластична. Водата помага на тялото да се освободи от „отпадъците“. По време на отслабване тялото има нужда да се освободи от голямо количество  „отпадъци“- всички излишни мазнини трябва да се изхвърлят. И тук спасението е във водата, която допринася за премахването на отпадъците.

Колко вода е достатъчно?

Човек трябва да пие около 8 чаши вода дневно (200 мл.). Това е около литър и половина. Хората с наднормено тегло се нуждаят от повече вода – по една допълнителна чаша за всеки 10 килограма над нормата.
Количеството вода трябва да се увеличи и ако спортувате активно или времето е много горещо и сухо.
Когато тялото получава необходимата за нормалното си функциониране вода – то ще в перфектен баланс. Какво означава това?

–       Функциите на ендокринната жлеза се подобряват
–       Задържането на течности е облекчено, защото „складираната“ вода изчезва
–       По-големи количества мазнини се използват като енергия, защото черният дроб е свободен да ги обменя чрез метаболизъм
–       Естественото усещане за жажда се връща
–       Наблюдава се почти ежедневна загуба на чувството за глад

Ето защо, в програмите на Топ Форма водата има съществена роля за постигането на индивидуалните цели. Вижте повече какво прави програмите ни успешни тук >>

 

Статията е актуализирана на 23.12.2020

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top