skip to Main Content

#Хранителни съставки

Вълчи апетит!

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

03.05.2013

Вълчи апетит!

 

Как да преборим чувството за постоянен глад?

Има хора, които са щедро надарени с апетит. Те не изпитват емоционален глад и не използват храната като борба със скуката. Те наистина са гладни постоянно. Ако сте от тези хора, продължете да четете. Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите с вълчия апетит.  

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Ако „страдате“ от вълчи апетит, най-вероятно редовността, качеството и количеството на храната, която приемате, не са подходящи за вашия метаболизъм. Това ви кара да се чувствате неудовлетворени. Например ако имате бърз метаболизъм, но хапвате плодове за закуска и салата за обяд, вие ще изпитвате постоянен глад. Опитайте да закусвате с бъркани яйца и пълнозърнеста филийка хляб и сутрините ви ще се променят. Освен да съобразите храната, която приемате с вашия метаболизъм , можете да изпробвате и следните трикове, които ще ви помогнат да се почувствате сити:

Избирайте нискокалорични, но богати на фибри храни

Богатите на фибри храни създават усещане за ситост и това ще ви помогне да не усещате глад по-дълго време, избягвайки допълнителни калории. Заредете се с храни с високо съдържание на фибри като пълнозърнести мюсли, къпини, малини, боровинки и бобови изделия и ще успеете да отслабнете, без да се чувствате вечни гладни и нервни.

Пийте много вода и приемайте богати на вода храни

Когато почувствате вълчия апетит, изпийте литър вода. Сами проверете дали това няма да ви помогне да се справите с чувството си за глад. Пробвайте да консумирате и повече храни с богато съдържание на вода, които ще ви накарат да се чувствате заситени – супа, плодове и зеленчуци.

Спете повече!

Отдавна е известно, че много хормони се влияят от съня, но съвсем скоро и апетитът беше включен към тази картина. Изследванията показват, че лептина и грелина, два от хормоните, които регулират апетита, директно се влияят от продължителността на съня. Случвало ли ви се е да прекарате безсънна нощ? Най-вероятно на следващия ден сте чувствали постоянен  глад, независимо от приетото количество храна. Това се дължи на действието на лептина и грелина. Грелина стимулира апетита, а лептина изпраща сигнал до мозъка, когато сте нахранени.  Когато сънят е ограничен, нивата на лептина намаляват, а тези на грелина се увеличават. Липсата на сън стимулира и отделянето на хормона на стреса, който е виновен за „складирането“ на коремни мазнини. Всичко това ясно показва, че липсата на сън води до често преяждане и напълняване. Другият път когато избирате дали да си легнете по-рано или да се насладите на среднощна закуска – помислете за последствията и изберете съня.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top