Защо да включим джинджифил в менюто си

 

Джинджифилът често се използва в кулинарията – като подправка и в медицината -за лечението на много заболявания.  Джинджифилът е изключително ценен в борбата с вируси и инфекции.

Джинджифил – хранителни качества

100 г корен от джинджифил съдържа:

 

Джинджифил – за какво е полезен?

В древните времена, хората са ползвали всичките естествени средства, от природата, за да се справят със болести и неразположения. Днес джинджифилът все още се използва  широко при лечението и превенцията на различни състояния.

 

Ползи за имунитетаПолзи за отслабванетоПолзи за храносмилателната системаАнтивъзпалителни ползиДруги ползи
Намалява риска от инфекцииНамалява оксидантния стресПомага при хронични стомашни проблемиОблекчава симптомите на артритДейства ободряващо
Помага при вирусни инфекцииЗасилва процеса на отслабванеПомага при хранителни интоксикацииНамалява менструалните болкиПомага при косопад и проблемна кожа

 

Джинджифил за отслабване

Проучванията показват, че затлъстяването причинява възпаление и оксидантен стрес в организма. Оксидантния стрес, от своя страна, е резултат на увреждането от свободните радикали. Антивъзпалитените и антоксидантните свойства, притежаващи от джинджифила, помагат при контролирането на тези свободни радикали, и съответно – намаляват възпалителния процес. Някои хора мислят, че джинджифилът ще им помогне за отслабване на корема или са примамени от заглавия от рода на ‘джинджифил за зверско отслабване”. Истината е, че чаят от джинджифил има детоксикиращ ефект, което може да създаде предпоставка за по бързо изгаряне на мазнини, но консумацията на джинджифил няма да ви направи слаби автоматично.

Най-добрият и траен начин за здравословно намаляване на килограмите си остава промяната на навиците. Можем да Ви помогнем да се справите с нежеланите килограми веднъж завинаги с индивидуална програма с хранителен режим изготвен от специалист специално за Вас – само с храните, които обичате, в грамажите и последователността, които да Ви помогнат да постигнете и да задържите желаното тегло – докато правилното хранене стане Вашият начин на живот. Вижте повече за нашите програми >>

 

Помага при стомашни проблеми

Джинджифилът е известен със своите лечебни качества, особено при хората с храносмилателни проблеми. Ефикасен е при подуване, газове, гадене, болки в стомаха и разстройство причинено от хранителни интоксикации. И все пак, има състояния, в които консумацията му трябва да се избягва или да бъде ограничена . Например, хората, страдащи от гастроесофагеален рефлукс трябва да внимават с количеството джинджифил.

 

Намалява възпалението

Джинджифилът дължи своите антивъзпалитени качества на активната съставка – гингерол. Проучванията показват, че хората, които страдат от артрит и болки в ставите забелязват значително облекчение на симптомите след консумирането му. Освен това, джинджифилът действа положително върху дисменореята – тежки симптоми на менструалния цикъл. Антивъзпалителния ефект на джинджифила може да бъде подсилен като го комбинирате със подправки като куркума, канела или черен пипер.

 

Джинджифил за имунитет и вирусни инфекции

Джинджифилът активизира процеса на изпотяване, така наречения потогонен ефект.  Освен че помага при грип и настинки,  той подсилва имунната система, помагайки на организма в борбата срещу патогенни агенти като вируси и бактерии. В същото време, допринася за намаляване на риска от инфекции. Полезен е при инфекции на дихателните пътища, действайки като отхрачващо средство. Това го прави идеален съперник в превенцията на коронавирус, както и за облекчаване на симптомите при настинки и грип.

 

Действа ободряващо и енергизиращо

Джинджифилът е известен и със своите антиоксидантни свойства: поддържа когнитивната функция в процеса на стареене и може да подобри паметта и времето за реакция. Той действа ободряващо върху организма, и може лесно да се конкурира с чашата кафе сутрин –  чаят от джинджифил ще ви помогне да постигнете подобен ефект. Поради тази причина, не се препоръчва консумирането на джинджифил вечер, преди лягане.

 

Други ползи от джинджифила:

Проучванията показват, че джинджифилът подобрява симптомите на гадене сутринта, морска болест и световъртеж. Освен това, действа като вазодилататор и може да помогне за понижаване на кръвното налягане, като по този начин улеснява кръвообращението в тялото и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Джинджифилът има и разкрасяващи качества за косата и кожата – използва се срещу косопад, допринасяйки за регенерацията на фоликулите на косата.

 

За кого не е препоръчително да консумира джинджифил?

 

Джинджифилът е естествена съставка и неговото консумиране в нормални дози не е опасно. Все пак, за да избегнете потенциални странични ефекти,  особено ако страдате от специфични заболявания, препоръчително е да се консултирате със специалист. Консумацията на джинджифил не се препоръчва за хора, страдащи от гастроесофагеален рефлукс и киселини, тъй като  може да обостри симптомите на ГЕРБ. Хората, с камъни в жлъчката също трябва да внимават с количествата джинджифил. Бременните жени, жените които искат да забременеят или кърмят, хората със специфични състояния трябва да се консултират първо с лекар при по-честа консумация на джинджифил.

 

Джинджифил – странични ефекти

 

Най-честите странични ефекти при консумирането на джинджифил са стомашен дискомфорт, киселини, разстройство. При прилагането върху кожата, джинджифилът може да предизвиква раздразнение.

 

Джинджифил – доза

 

Препоръчителната доза зависи от това, което искате да постигнете с приема на джинджифил. Начините, по които можете да си набавите джинджифил са следните: сух корен, капсули с екстракт от джинджифил, под формата на чай или на прах. Ако страдате от специфично състояние и искате да започнете да приемате джиджифил като хранителна добавка, консултирайте се с лекар относно начина на набавяне и дозата.

 

Как се прави чай от джинджифил за отслабване и имунитет?

 

Чаят от джинджифил е перфектният начин да си набавите нужното количество и да се насладите на топла и приятна напитка. За приготвянето на такъв чай имате нужда от:

– корен от джинджифил ( 5 см) или 1 ч.л. сух джинджифил

– 400 мл вода (  използва се по 1 чаша вода за една порция)

-2-3 лъжици лимонов сок

– 1 лъжица мед

 

Загрейте водата и добавете беления джинджифил, нарязан на тънки шайби или настърган. Оставете на тих огън за 15-20 минути, и после добавете лимоновия сок. Разбъркайте за 1 минута, свалете тенджерката от котлона. Оставете малко да изстине и добавете лъжица мед. За по силен аромат и ефект върху имунната система, можете да добавите и малко канела или куркума. Джинджифилът е подходящ не само за студения сезон – можете да си приготвите страхотен студен чай, по същата рецепта. Оставете чаят да изстине напълно, добавете лед, резен лимон и прясна мента – освежаваща напитка за горещите летни дни.

 

Как се съхранява?

Най-добрия начин за съхраняване на пресен, небелен джинджифила е в хладилник, в найлонов плик. Ако искате да удължите срока му на годност, не го режете – съхранявайте го цял. Ако искате да имате готов джинджифил за по-бързо готвене, настържете и съхранявайте във фризер.

 

Как да си набавите джинджифил и с какви храни се съчетава добре?

Чаят не е единственият начин да си набавяте от полезния джинджифил. Можете да го използвате като съставка на марината, да го добавите в супи, десерти и различни ястия. Приготвили сме две изключително вкусни рецепти с точи полезен корен, които да включите в менюто си по време на грипния сезон. В личния си профил в Топ Форма ще намерите още много такива лесни, вкусни и здравословни рецепти, съобразени с режима ви. Ако все още нямате режим, можете да го поръчате, като попълните въпросника: Към въпросника >>

 

 Супа от тиква с джинджифил

  • 1 средно голяма тиква
  • ¼ ч.ч. бадеми
  • 1 глава лук, нарязана
  • 2 скилидки чесън, счукани
  • 1 с.л. зехтин
  • 4 ч.ч. зеленчуков бульон
  • 1 ч.л джинджифил
  • ч.л. къри
  • Сол и пипер на вкус

 

 

Изчистете тиквата от семките и кората и я нарежете на кубчета. Добавете щипка сол и я оставете да ври на тих огън за около 30 мин. Изсипете водата и я оставете настрани.

Междувременно върху хартия за печене наредете бадемите и ги запечете за около 10 мин. в предварително загрята фурна на 180° C.

В тенджера задушете лука заедно с двете скилидки чесън, докато омекнат. Добавете тиквата и зеленчуковия бульон. Намалете температурата и оставете да къкри за около 10 минути.

Свалете от котлона, добавете печените бадеми към сместа (оставете няколко за декорация) и пасирайте, докато поучите пюре.

Овкусете супата с черен пипер и сол на вкус и добавете къри и джинджифил на прах, ако обичате.

Сервирайте с парче сирене и аранжирайте с няколко бадема (може да ги настържете).

 

Мариновано в джинджифил телешко със сотирани зеленчуци:

  • 200 г телешки стек от контра филе, нарязан на тънко
  • 50 г тиквички, нарязани на лентички
  • 50 г лук, нарязан на полумесеци
  • 50 г черни чушки, нарязани на ленти
  • 80 г печурки, нарязани на филийки
  • 1 ч.л. джинджифил, нарязан на ситно
  • 1 скилидка чесън, нарязан на ситно
  • 1 с.л. соев сос
  • 2 с.л. сусамово олио (или зехтин)
  • 1 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. сусам

 

Мариновайте месото. Сложете стека в самозатваряща се торбичка или подобна, заедно със соевия сос, малко сусамово олио, джинджифила, чесъна и кафявата захар. Оставете в хладилника, докато сотирате зеленчуците.

В загрят тиган, добавете сусамово олио, след като се загрее мазнината добавете и зеленчуците. Сотирайте ги за около 5 мин, докато са леко карамелизирани и златисти. Извадете ги от тигана и ги дръжте топли до сервиране.

Почистете тигана и го върнете на котлона. Добавете месото с половината течност от маринатата. След около 3 мин. добавете и останалата течност. Гответе още 2 мин. докато сосът се сгъсти леко. Добавете зеленчуците, разбъркайте и сервирайте като гарнирате със сусам.

Още полезни рецепти със джинджифил, за повече вдъхновение:

Крем супа от грах>>

Пилешко стир фрай>>

Тайландски пикантен ориз>>

Свинско Чоп Суи>>

Супа от червено цвекло>>

 

Често задавани въпроси

Какво представлява растението джинджифил?

Джинджифилът е корена на растението със същото име. Използва се в кулинарията и в медицината, като терапия за различни заболявания.

Какви са ползите на джинджифила?

Джинджифилът помага при отслабване, гадене сутрин, възпаление, храносмилателни проблеми, менструални болки, остеоартрит и други.

Коя е препоръчителната доза джинджифил?

Дозите варират межу 0,5  и 3 г дневно, в зависимост от целта и вашето здравословно състояние.

Какви са рисковете и страничните ефекти?

Най-често срещаните странични ефекти, свързани със приема на джинджифил включват стомашен дискомфорт, киселини, разтройство.

Как да си направим чай от джинджифил?

Можете да си направите чай от джинджифил, като загреете необходимото количество вода – 400 мл, и добавите белен,нарязан на тънки шайби джинджифил. Оставете на тих огън за 15-20 минути, добавете лимонов сок, разбъркайте и подсладете с мед.

Кой не може да консумира джинджифил?

Хората със специфични заболявания или  състояния като ГЕРБ, диабет, хората, страдащи от камъни в жлъчката, бременните жени и кърмещите трябва първо да се консултират със специалист.

Как се съхранява джинджифилът?

За дълготрайна свежест, джинджифилът се съхранява най-добре в хладилник, в найлонов плик или настърган във фризер.

Кой е най-полезния начин да си набавим джинджифил?

Препоръчително е да консумирате корен от джинджифил или джинджифил на прах. Можете да си направите чай, или да го добавите във вкусни рецепти, като подправка.

 

Заключение:

Според проучванията, джинджифилът е изключително растение с многобройни ползи за здравето. Подсилва имунитета, помага при вирусни инфекции и настинки,  проблеми свързани със храносмилане, артрит, помага при възпаление в организма и много други. Да се уверите, че се възползвате от ползите на джинджифила без странични ефекти, консултирайте се със лекар. Ако се чудите как да включите джинджифила и други здравословни храни в менюто ви, балансираният хранителен режим  идва на помощ. Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5