skip to Main Content

#Хранителни съставки

Защо не отслабвам?

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

25.11.2019

Защо не отслабвам?

Този момент, когато се качиш на кантара и видиш, че няма промяна…

За хората, които се опитват да свалят килограми, липсата на промяна в теглото е демотивираща, води до стрес и разочарование. Но какви са причините, за да не постигаме желаните резултати, какви са грешките, които най-често се допускат и как да намерим мотивацията да продължим?

Защо не отслабвам? Спазвате много строга диета 

Да, може да ви звучи странно, но много често именно строгите диети и гладуването, водят до липса на резултати. Драстичното намаляване на порциите на храна, строгите забрани и пропускане на хранене, дори и моментно да ви помогнат да свалите килограми, няма как да доведат до трайно отслабване.

Резултатите могат да са слаба имунната система, забавен метаболизъм и йо-йо ефект. Не е нужно да се наказвате с ограничителни диети, отслабването може да се случва, докато похапвате любимите си храни. В режимите на Топ Форма има и “свободен ден”, в който можете да похапвате всичко, каквото пожелаете,  защото вкусната храна е едно от удоволствията на живота, от които не трябва да се лишавате. Повече за нашите програми и защо те работят можете да научите от тук >>

Защо не отслабвам? Избягвате определени групи храни

Голяма част от клиентите ни, се страхуват да включат в режима си храни като хляб, спагети, картофи, ориз и други въглехидратни храни. Въглехидратите (сложните) носят на организма много ценни вещества като фибри например. Същественото тук не е храната , а нейното количество.

Същото е и при мазнините, ако ги консумирате в правилните количества няма да ви навредят, а само ще направят ястията още по-вкусни. Ето защо нашите специалисти съставят Вашия режим с точните за вас количества и съотношение на въглехидрати, протеини, мазнини и фибри. Ако искате да постигнете дълготрайно и здравословно отслабване, попълнете въпросника и ние ще Ви помогнем, виж въпросника >>

Защо не отслабвам? Монотонност

Често, когато хората са доволни от първоначалния резултат от режима, допускат грешката да го повторят. Следва разочарование. Това е така, защото организмът има памет и ако му се дават едни и същи храни в едни и същи часове и грамажи той привиква и се получава така нареченият ефект на платото.

Това е моментът, в който отслабването спира или драстично се забавя. Затова и нашите програми следват различна последователност, която да противодейства на плато ефекта. Всеки следващ хранителен режим е различен от предходния, съобразен е както с целта, така и с темпото на отслабване и прогреса на всеки клиент.

Как да излезем от плато?

Няма универсален метод, който да работи при всички, но има няколко начина да се излезе от „платото“. Един от начините е намаляване на приема на калории. Този метод е строго индивидуален и зависи от пола, физическата активност, персоналните данни и здравословното състояние. Друг начин е точно обратния – повишаване на приеманите калории. Покачените грамажи на някои от храните в режима, водят до захранване на организма с нужните витамини и минерали, но не и до натрупване на мазнини.

Тук отново всичко е строго индивидуално и зависи от различни фактори като физическа активност, здравословно състояние, възраст. Увеличаването пък на сложни въглехидрати (пълнозърнест хляб, ориз, картофи)  е с цел да ви държат за по-дълъг период сити и да поддържат ниски стойности на инсулина, защото когато инсулина е в ниски стойности, тогава е възможно да се изгарят мазнините.

И не на последно място, може би, за да започнете отново да сваляте килограми, организмът се нуждае от няколко разтоварващи дни само на растителна храна богата на фибри. Ако сте наши клиенти и мислите, че  сте в застой, пишете ни. Нашите специалисти ще обърнат специално внимание и ще ви предложат най-подходящия за вас начин за излизане от платото.

Защо не отслабвам? Нереалистични очаквания

Отслабването обикновено е бавен процес. Много хора губят търпение, преди да постигнат крайната си цел. В началото на режима, загубата на тегло се случва по-бързо, а след това по-бавно. Именно бавното сваляне на килограми е ключов момент, през който е важно да запазите мотивацията си и продължите с режима.

Друг основен проблем е, че много хора имат нереалистични очаквания за това, какво е постижимо със здравословна диета.  Трябва да знаете, че загуба на повече от 10 килограма за един месец е нездравословна и трудно достижима цел. Бързото отслабване освен, че би повлияло негативно на здравето ви, води и до бързо, но сигурно възстановяване на загубеното тегло.

Защо не отслабвам? Фокусът ви е само върху храната

Вместо да мислите единствено и само за всяка хапка, превърнете правилното хранене  в начин на живот. По този начин, ще сте по-здрави, по-щастливи и по-слаби. Изместете фокуса си върху изграждането на здравословни навици. Това ще ви помогне не само да постигнете, но и завинаги да задържите постигнатите резултати.

Защо не отслабвам? Килограми срещу мерки

Истинското отслабване се характеризира с намаляване на мазнините в тялото, което се отразява върху обиколките. Най-лесният и надежден метод за измерване на прогреса,  е използването на обикновен метър. Измервайте всяка обиколка на едно и също място. Промяната в обиколките е сигурен показател за това, че режимът ви работи. Един сантиметър се равнява на 1 кг мазнини! Проследяването на промяната на обиколките ще Ви даде много по-точна представа за вашия прогрес от цифрите върху кантара.

И все пак, как да отслабна по-бързо?

Ако сте подложени на постоянен стрес, това би довело до увеличени нива на хормона кортизол, което от своя страна може да предизвика смущения в съня и  увеличен апетит. Някои изследвания показват, че стресът и повишените нива на кортизол, дори биха могли да са причината за отлагане на мазнини в областта на корема. Не подценявайте влиянието на стреса и се старайте да си осигурявате нужните почивка и сън.

Редовното хранене е в основата на здравословния и балансиран хранителен режим. Но ако често похапвате между основните хранения, дори и с полезни храни, това би се отразило и върху загубата на тегло. От една страна добавяте още ненужни калории, а от друга, повишавате нивата на инсулина.

Когато нивата на инсулин са високи, горенето на мазнини е много трудно. Затова е важно да спазвате интервал от 3-4 часа между храненията, за да поддържате нивата на инсулина в нормални граници. Нашите програми включват поне 4 хранения дневно, научете повече за различните програми >>

Обикновено бързото отслабване води до йо-йо ефект и възвръщане на килограмите. Качественото  отслабване не трябва да бъде бърз и отегчителен процес, а да се случва бавно и осъзнато.

Ако все още нямате индивидуална програма с хранителен режим, попълнете въпросника и започнете Към въпросника>>

 

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top