skip to Main Content

#Хранителни съставки

Затлъстяване – какви рискове крие

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

30.04.2018

затлъстяване

 

В наши дни едно от най-сериозните метаболитни нарушения, безспорно, е затлъстяването. Много често то е разглеждано повече като естетически проблем, отколкото като състояние пряко касаещо здравословното ни състояние. Истината е, че наднорменото тегло крие безброй рискове за здравето.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Наднорменото тегло, особено затлъстяването, намалява почти всеки аспект на здравето – от репродуктивната и дихателна функция, до паметта и настроението. Увеличава риска от няколко инвалидизиращи и смъртоносни заболявания, включително диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак. Казано накратко- теглото в нездравословни граници намалява качеството и продължителността на живота.

Често, дори само увеличената талия и натрупани мазнини в коремната област могат да са  притеснителни. Рискове крият обиколки на талията, за жени: над 87 см, а тази на мъжете – над 100 см.

Добрата новина е, че загубата на по-малко от 5% до 10% от телесната маса води до съществени ползи за здравето на хората с наднормено тегло. Нека не забравяме, че здравословният и ефективен начин за отслабване изисква време и внимание – това трябва да се случи бавно и постепенно, не чрез гладуване, а с подходящ хранителен режим.

В тази статия сме събрали основните рискове за здравето от наднорменото тегло и затлъстяването. Вижте кои са те и как можем да ги избегнем:

Затлъстяване и диабет тип 2

Диабет тип 2 е състоянието, което най- силно се повлиява от телесното тегло. Един от първите контролируеми  рискови фактори за развитие на болестта е именно наднорменото тегло.

Мастните клетки, особено в областта на талията, секретират хормони и други вещества, които предизвикват възпаления. А възпаленията от своя страна, когато не са реакция на имунната система, могат да доведат до здравословни проблеми. Неправилните възпаления могат да направят тялото по-малко чувствително към инсулина, както и да променят и начина, по който то преработва мазнините и въглехидратите. Резултатът от това са по-високи нива на кръвна захар и съответно диабет и усложнения

Умерената загуба на тегло може да предотврати или забави началото на диабет при хора, които са изложени на висок риск.

 

Затлъстяване и респираторни заболявания

Дали сте се замисляли, че астмата и  обструктивна сънна апнея са всъщност респираторни заболявания, тясно свързани с наднорменото тегло и затлъстяването?

Натрупването на мастна тъкан, например, може да ограничи диафрагматата и на свой ред белия дроб, а натрупването на мазнини може да намали гъвкавостта на гръдната стена, дихателната сила на мускулите и да стесни дихателните пътища в белите дробове.

Затлъстяването  увеличава риска от развитие на астма при мъжете и жените с 50%.

 

Затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания

Наднорменото тегло увеличава риска от развитие на исхемична болест на сърцето, инсулт и сърдечно-съдова смърт. Редица проучвания са доказали пряката връзка между наднормените килограми и тези три рискови фактори. Изследователите изчислили, че хора с наднормено тегло са с 32% по-висок риск от коронарна болест на сърцето. Теглото извън нормални стойности  увеличава риска и от исхемичен инсулт с 22%, а затлъстяването-  с 64%. Не на последно място, жените с наднормено тегло  и затлъстяване са с 62% по-голям риск от ранна сърдечна смърт.

Отново, отслабването с от 5% до 10 % може да бъде благоприятно и да подобри сърдечно-съдовите рискови фактори при хората с наднормено тегло. Това е така, защото загубата на тегло води до понижение  на  кръвното налягане, лошия LDL холестерол и триглицеридите.

 

Затлъстяване и Алцхаймер и деменция

При хората със затлъстяване рискът от развитие на Алцхаймер е с 42% по-висок.

Наднорменото тегло е сред потенциалните рискови фактори  за болестта на Алцхаймер и деменция, които се превърнаха в бич за обществата с високата продължителност на живот.

 

Затлъстяване и артрит и други скелетно-мускулни смущения

Съвсем логично е наднорменото тегло да доведе до механични натоварвания на костно- мускулната система. Затлъстяването се свързва със заболявания като артрит, както и остеоартрит на коляното и бедрото.

Рисковете за изброените заболявания, намаляват значително, при постигане и поддържане на здравословни килограми.  Затлъстяването е обратимо, но все пак е много по-трудно да свалите, отколкото  да натрупате килограми. Най-добрата грижа за здравето е превенцията на затлъстяването. В същото време никога не е късно да започнете да се грижите за себе си по-добре и да започнете да пишете истинската история на своя успех в борбата с килограмите.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да изберете най-подходящия план за вас и да го поръчате от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top