skip to Main Content

#Хранителни съставки

Гените и нашето здраве

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

08.04.2020

Гените и нашето здраве
  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Страхът от COVID -19 е обзел света и в моменти като този, си даваме сметка за ключовото значение на начина на живот, който водим, за здравето ни.

Сега е моментът да се погрижим за собственото си здраве!
Данните показват, че хората с хронични заболявания за съжаление са много по-уязвими да развият усложнения при заразяване с новия коронавирус. Но дори и извън условията на пандемия, хроничните болести, (водещи сред които са диабета и сърдечносъдовите заболявания), са причината за 80% от смъртните случаи в България през последните няколко години. Това показват данните от Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020.

Добрата новина
За разлика от COVID-19, за който все още няма ваксина или лекарство, за превенцията на много хронични заболявания можем да се погрижим още днес. С промени в начина на живот и хранене, можем да предотвратим развитието на диабет, сърдечно –съдови заболявания, дори някои видове рак. За съжаление, при повечето хора, грижата започва, едва когато са налице проявления като високо кръвно налягане, висок холестерол, високи нива на пикочна киселина.

Можем ли да разберем своя индивидуален генетичен риск от развиване на различни заболявания, дори когато още сме напълно здрави?
Отговорът е да. Бурното развитие на генетиката през последните десетилетия доведе до значими открития в сферата на превенцията на много заболявания. С помощта на съвременни тестове можем да установим дали имаме генетично заложен по-висок риск от развитие на определени заболявания, както и да управляваме този риск – да го намалим с цел отлагане или дори предотвратяването на проявата им. Това може да се постигне с холистичен подход от мерки, свързани с промяна на храненето, прием на хранителни добавки, промени в начина на живот, мониториране на рисковите фактори. Този комплекс от превантивни мерки трябва да е персонализиран на база на отчетения индивидуален риск и да е базиран на клинични и научни данни.

Не са ли гените даденост, която не можем да променим?
Гените са даденост, която не се променя, но може да се управлява тяхното проявление. Тук на помощ идва епигенетиката – науката, която изучава механизмите за контрол върху активността на гените. С други думи, много фактори, свързани с начина на живот и с околната среда определят активността на гените. Например, ако човек открие, че има генетично заложен по-висок риск от развиване на диабет, начинът на хранене и стресът ще са значими фактори за отключването му в по-ранна или по-късна възраст, или изцяло за предотвратяване на появата му. Самите гени не се променят, но се променя тяхната експресия. Понастоящем генетиката е открила силата на генетичния фактор при редица заболявания.

Решението за промяна в правилния момент
Ако знаем за наличието на генетично заложен по-висок риск към отключване на определени заболявания, дори още преди да са се проявили първите им признаци, можем съзнателно да поемем отговорността да управляваме този риск чрез холистичен подход.

Предлагат се различни генетични изследвания, които ни дават възможността да разберем своя индивидуален генетично заложен по-висок риск от развиване на редица заболявания. Тези тестове изследват различни гени или групи от гени. Нашата препоръка е, преди да изберете компанията, която да изследва гените Ви, да се информирате за качеството на тестовете, за лабораториите, в които се правят те, дали самият подбор от изследвани гени е базиран на клинични и научни данни, включват ли резултатите научно обосновани препоръки.

Топ Форма си партнира с NM Genomix, компания за персонализирана медицина, която предлага теста Mindful DNA (Майндфул ДНК), изследващ 32 гена, свързани с по-висок риск от отключване на 6 групи заболявания:

•            Когнитивни умения и мозъчна функция;
•            Кардио-метаболитно здраве;
•            Стомашно-чревно здраве и имунитет;
•            Стрес и емоционално здраве;
•            Възпалителни процеси;
•            Сън

Освен оценка на риска, резултатът от теста Mindful DNA включва и конкретни индивидуални насоки за управление на този риск. Резултатите (около 20 стр. ) включват препоръки за прием на определени хранителни елементи, витамини и хранителни добавки, за промени в начина на живот, за периодично проследяване на определени здравни показатели и други конкретни мерки.

Изберете своята уникална превенция, както са уникални и гените Ви! Повече за изследването можете да научите на уеб сайта https://nmgenomix.com/mindful-dna/

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top