skip to Main Content

#Хранителни съставки

Зелен чай за отслабване?

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

15.08.2016

Зелен чай за отслабване?

 

Зеленият чай е втората най-популярна напитка е света, след водата. Приписват му се множество ползи за здравето и често е представян като почти вълшебна напитка.  Съществуват различни видове зелен чай, като най-популярните са чай матча, гьокуро, банча, хоича и др. Всички зелени чайове се добиват от едно и също растение и разликите между тях се дължат на начина на бране и обработка на чаените листенца. Истината е, че зеленият чай е изключително богат на антиоксиданти и други вещества, които ни помагат да сме здрави.  Голям брой проучвания върху зеления чай посочват, че той има способността да ускорява горенето на мазнини и да ни помогне в борбата с килограмите. Продължете да четете, за да разберете точно как “работи” зеленият чай.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Зелен чай в помощ на отслабването

Когато изпиете една чаша качествен зелен чай, вие се зареждате с голямо количество полезни вещества. Най-познат от тези елементи е кофеинът. Една чаша зелен чай съдържа много по-малко кофеин (24-40 мг) от една чаша кафе (100-200 мг), но количеството му пак е достатъчно високо.

Кофеинът е добре познат стимулант, който има доказан благоприятен ефект върху горенето на мазнини. Кофеинът също така ни помага да сме по-ефективни, когато спортуваме.

Най-голямото предимство на зеления чай е, че е изключително богат на специфичен вид антиоксиданти, наречени катехини. Катехините са по-мощни от витамин С и Е,  що се отнася до спиране на вредното окисляване на клетките. Относно отслабването, смята се, че катехините засилват метаболизма и спомагат за горенето на калории.

Кофеинът и катехините са елементите в зеления чай, на които той дължи славата си на помощник в отслабването.

Катехините в зеления чай горят мазнини

Научните изследвания сочат, че зеленият чай и неговият екстракт могат безопасно да повишат термогенезата и да стимулират изгарянето на мазнини. Те допринасят до това, без да предизвикват увеличаване на сърдечния ритъм, за разлика от други продукти.

Основната активна съставка в зеления чай е епигалокатехин галатът (EGCG), която води до увеличаване на нивата на хормона норепинефрин в организма. Този хормон се използва от нервната система като сигнал към мастните клетки, “нареждайки” им да разграждат мазнини. Повече норепинефрин води до по-силни сигнали до мастните клетки и съответно по-голямо количество разградени мазнини.

Финалният резултат е, че мастните клетки разграждат повече мазнини, които навлизат в кръвообращението и могат да се ползват като източник на енергия от други клетки, които я нуждаят, като мускулните клетки например.

С една дума – катехините в зеления чай водят до по-малко телесни мазнини и повече енергия при тренировки.

Зеленият чай се справя с висцеларните мазнини

Когато става въпрос за реално сваляне на килограми, доказателствата в полза на зеления чай са минимални.  Въпреки че има много изследвания доказващи, че зеленият чай води до сваляне на килограми, съществуват и почти същия брой изследвания с противоречиви резултати. Анализ на основните изследвания върху ефекта на зеления чай върху отслабването, показва, че изследваните лица са свалили средно около 1.3 – 1.4 килограма, пиейки зелен чай*.

Тук е важно да отбележим, че не всички мазнини са еднакви.

Имаме подкожни мазнини , които както името им показва, са разположени под горния слой на кожата, но има и висцеларни мазнини, които са коремните мазнини, обграждащи органите.

Висцеларните мазнини са опасните мазнини. Те причиняват възпаления и могат да доведат до инсулинова резистентност – предвестници на опасни заболявания като диабет втори тип и сърдечносъдови болести.

Проучвания върху зеления чай показват, че въпреки скромния му ефект върху свалянето на килограми, той помага за разграждането именно на опасните висцеларни мазнини**. По този начин зеленият чай намалява риска от много животозастрашаващи болести.

Зеленият чай и отслабването накратко

Въпреки че зеленият чай може леко да ускори метаболизма и горенето на мазнини, ефектите му върху реалното сваляне на килограми са скромни.

Това не значи, че трябва да го изключим от менюто си, или да не го включваме, когато искаме да отслабнем. Дори и малък, ефектът от зеления чай може да се мултиплицира, когато той е част от балансиран хранителен режим.

Зеленият чай  си остава една от най-полезните напитки и ползите му далеч надхвърлят бързото сваляне на няколко килограма. Ако не се колебаете кой точно зелен чай да изберете, ние ви препоръчваме да опитате оригиналния японски чай матча. Ако сте не режим от Топ Форма, не забравяйте, че можете да консумирате неограничени количества чай и фреш дневно, стига да не добавяте към тях захар.

 

* http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19597519
** http://jn.nutrition.org/content/139/2/264.full

 

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top