Зеленчуци за топ форма

Зеленчуци за топ форма

 

Скучна храна ли са зеленчуците?

Зеленчуците са неизменна част от всеки здравословен хранителен режим, но за съжаление са си спечелили славата на непривлекателна, еднообразна и безвкусна храна. Истината е съвсем различна. Съществуват хиляди видове зеленчуци, като точният им брой е неизвестен, но това определено е една от най-разнообразните хранителни групи. Само броят на познатите сортове домати в света надхвърля 400…

При желание от ваша страна няма да се затрудните да консумирате различни зеленчуци всеки ден в продължение на седмица и дори две. Съгласете се, че това в никакъв случай не може да се нарече скучна храна.

За да превърнем зеленчуците, които консумираме, в ежедневно неустоимо кулинарно изкушение, ни е необходимо единствено въображение!

В индивидуалните хранителни режими, съставяни от нашите специалисти, често присъстват “зеленчуци по избор” в различни комбинации – с месо; с яйца и сирене; само със сирене и др. Интересно е, че голяма част от хората, спазващи режим, не се възползват от свободата, която “зеленчуци по избор” им дава и сами ограничават избора си до сурови домати и краставици или зелена салатка. Това прави менюто им скучно и еднообразно, а то може да е различно всеки ден!

Единственото ограничение, при приготвянето на зеленчуците, е да използвате минимално количество мазнина – всичко друго е позволено!

Няколко идеи за приготвяне на зеленчуците от режима ви:

2 яйца, зеленчук по избор и сирене:
/забравете за варианта 2 варени яйца, домат и краставица и парче сирене/

 

Зеленчуци по избор и сирене:

Можете да използвате всякакви видове пресни и сухи подправки, като ограничавате максимално солта. Не се притеснявайте да добавяте и лук и /или чесън, ако сте решили да сготвите зеленчуците си по избор.

Бихте могли да комбинирате много рецепти, всичко зависи от въображението ви, както и от настроението и желанието ви да прекарате известно време в кухнята. Може също така да модифицирате любимите си и традиционните готварски рецепти, като просто намалите количеството мазнина или като смените готварската технология, така че да не се лишавате от любимите си ястия. Например ако обожавате „тиквички с кисело мляко и чесън“, вместо да ги пържите (да не говорим за времето, което ще спестите!), бихте могли да нарежете тиквичките на шайби, да ги подредите върху хартия за печене и да ги метнете във фурната.

Приготвяне на неустоими зеленчуци

Основните грешки, които хората допускат, когато приготвят зеленчуци, са прекалено готвене и недостатъчно овкусяване.

Независимо дали ги варите, сотирате, приготвяте на пара или използвате грил или скара – опитайте да намалите малко времето за приготвяне (зеленчуците трябва да са все още малко хрупкави, когато ги махнете от “огъня”). След това ги овкусете с “завършващ сос” и подправки.

За бърз “завършващ сос” можете да опитате следното: Разбъркайте равни количетсва зехтин и балсамов оцет с половин чаена лъжичка чесън (нарязан на ситно) и половин чаена лъжичка горчица. Поръсете овкусените зеленчуци с пресни подправки като кориандър, копър, босилек, пресен лук. Насладете се на зеленчуци с чудесен вкус!

Вариантите за приготвяне на “зеленчуци по избор” са безбройни! Бъдете креативни! Интересувайте се, импровизирайте, опитвайте нови храни и обогатявайте вашата кухня! Най-важно е да се наслаждавате на храната си.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5