skip to Main Content

Силен имунитет срещу вируси

COVID-19 преобърна света и никой не знае какво ще последва. Каквото и да е бъдещето, едно е ясно, притеснението и паниката не дават резултат. Фокусирайте се върху това, което вие можете да направите, за да запазите здравето си.

До момента, най-добрите оръжия срещу вирусите са добрата хигиена, спазването на дистанция,  редовният сън, физическата активност и не на последно място – поддържането на здравословно тегло. В последния си доклад, Националния център по обществено здраве и анализи препоръчва: “Здравословното хранене чрез разнообразен и балансиран хранителен прием може да помогне за осигуряване на нормалното функциониране на имунната система“. Не забравяйте да предоставяте на организма си най-доброто натурално „лекарство“ – подходящата храна! Хапвайте редовно, качествено и умерено и избирайте внимателно храната си.

Как се борим с вирусите?

Всички знаем, че когато имунната ни система се окаже в контакт с патогени – вируси и бактерии, тя се активира като започва да отделя антитела, които улавят патогените и ги убиват. Поддържането на здравословно тегло и включването на правилните храни в менюто ви може да подобри имунната ви система и да ви помогне в борбата с вирусите.

Здравословното тегло е важен фактор за борбата с вирусите

“Здравословното тегло е в основата на добрия имунитет – свръхкилограмите, както и поднорменото тегло пречат на имунните функции”, споделя д-р Райна Стоянова, специалист по здравословно хранене и консултант в Топ Форма, “ …хората със затлъстяване по-често страдат от заболявания на дихателната система. При свръхтегло се установява намаляване на отговора  на лимфоцитите- важни защитни клетки на имунната система.

Хранене за добро здраве

Доказано е, че както правилното хранене може да има позитивен ефект върху здравето ви, така и неправилното хранене с високото съдържание на мазнини в храната потиска функциите на основни имунни клетки – Т клетките и естествените клетки “убийци”. Доказано е, че капацитетът на имунните клетки се  увеличава, когато приемът на мазнини е  намален, като от значение е не само количеството, но и вида на мазнините.”

И все пак, с какво да заредя хладилника?

Сигурно тези дни много от вас се питат именно: “С какво да заредя хладилника?” Предлагаме ви списък с 10 изключително ефективни храни за подсилване на имунитета, които са достъпни имуностимуланти дори и по време на извънредно положение.

Моркови

Морковите имат важна роля, когато става въпрос за борба със зарази и инфекции. Те са изключително богати на бета каротин – мощен антиоксидант, който се трансформира във витамин А. Витамин А е отговорен за подсилването на естествената защита на тялото и увеличава резистентността срещу респираторни инфекции. Освен това, морковите  са храна, която лесно можете да съхранявате за по-дълго време, за да избегнете честите посещения в магазина.

Алтернатива: Други храни богати на витамин A са сладките картофи, тиквичките и тиквата.

Портокали

Тези плодове са отличен източник на витамин C, антиоксидант, който има активно анти-микробно действие. Витамин C освен това стимулира синтеза на антитела и благоприятства формирането на интерферон- вещество, което възпрепятства развитието на вирусите.

Алтернатива: Други храни богати на витамин C, с които можете да се подготвите – грейпфрут, помело, киви, мандарини, киви, пиперки и броколи.

Червено цвекло

Червеното цвекло е изключително полезно и богато на множество витамини и минерали. То съдържат калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод, малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. В много от хранителните магазини можете да откриете и мариновано червено цвекло в буркан, което  да съхранявате дълго време. Ако се чудите какво да си приготвите с червено цвекло, вижте рецептите ни за супа от цвекло и мариновано червено цвекло. 

Телешко месо

Телешкото месо е богато на цинк, който създава неблагоприятна среда за развитие на вирусите и тяхното възпроизводство. Този минерал активира имунната система, като подпомага репродукцията, растежа и възстановяването на клетките.

Алтернатива: Можете да си набавите необходимото количество цинк и от пшенични култури, свинско месо, риба и тофу.

Бадеми

Тези ядки съдържат здравословните Омега 3 мазнини, както и витамин Е, това е витаминът, който разгражда мазнините и предпазва клетките от окисляване и „повреди“. Здравите и силни клетки определено са нещо, от което се нуждаете, за да подсилите имунитета си и да помогнете на тялото си да се защити.

АлтернативаДруги здравословни източници на витамин Е и добри мазнини са зехтинът, пълнозърнестите култури и различните видове семена.

Чесън

Според Световната здравна организация чесънът е здравословна храна, която може да има някои антимикробни свойства. Чесънът е епигенетичен модификатор и влияе върху гените ни чрез модификации в хистоните. Той съдържа серни съединения, на които се дължи и специфичната му миризма и вкус. Алицинът е съставката, на която чесънът дължи заслужената слава на имуностимулант. Веществата алицин и тиосулфат активират белите кръвни телца за да се борят с вируси и бактериални инфекции. За да се възползвате от всички лечебни свойства на чесъна, препоръчително е да го консумирате суров.

Броколи

Броколите са изключително богати на антиоксиданти и витамини, но най-ценната им съставка е сулфорафанът. От всички кръстоцветни зеленчуци, точно те съдържат ценния сулфорафан в най-голямо количество. А какво прави сулфорафаните толкова важни? Това, че именно те активират белите кръвни телца -лимфоцитите, основните “борци” с вирусите.

За да запазите всички ценни вещества в броколите, приготвяйте ги на пара за кратко време (2-4 минути). Можете да мултиплицирате силата на броколите като ги консумирате в комбинация с други храни, съдържащи сулфарафани като репички, горчица и уасаби.

Мазни риби

Мазните риби като сьомгата са богати на витамин D и омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението, увеличават въздушния поток и предпазват белите дробове от студени и респираторни инфекции. Ако не можете да си набавите прясна риба, идеалната алтернатива е бразилският орех.  Достатъчни са само две ядки бразилски орех дневно, за да си набавите необходимата дневна доза селен.

Можете да си набавите селен и от яйца, слънчогледови семки или пилешко месо.

Джинджифил

Джинджифилът е чудесна съставка за засилване на имунната ни система поради противовъзпалителни и анти-микробни свойства. Добавяйте го към чая или комбинирайте с мед.

Пшелен прашец

Пчелният прашец е силен антиоксидант и има противовъзпалително действие. Той е богат на витамини А, В1, В комплекс и витамин С, както и на селен, желязо, магнезий, натрий, незаменими аминокиселини и други. Пчелният прашец е богат и на лецитин, който помага за поддържане на нормални нива на холестерола и допринася за нормално функциониране на черния дроб. Идеална добавка към кисело мляко.

Back To Top