Есенни рецепти за Топ Форма


ЕСЕННИ РЕЦЕПТИ 

Подготвили сме ви две лесни и вкусни здравословни есенни рецепти. 

Салата с тиква, киноа и нарСАЛАТА С ТИКВА, КИНОА И НАР
За 1-2 порции

1 ч.ч. киноа
Половин тиква цигулка – обелена и нарязана на кубчета
1 зелена ябълка
1-2 с.л. лимонов сок
4 с.л. семена от нар
2 стръка зелен лук
2-3 с.л. магданоз нарязан на ситно
2 с.л. зехтин
2 с.л. кора от лимон – настъргана
Премиум дресинг за салата – Balsamico Deluxe
сол и пипер на вкус

Първата стъпка от приготвянето на салатата, е да обелите и нарежете тиквата. Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете нарязаната тиква в тава,покрита с хартия за печене. Овкусете със сол и пипер и печете за 20-25 минути или докато тиквата омекне. Оставете настрана да изстине и след това отделете 150 г.

Докато тиквате се пече, накиснете 1 чаша киноа в 2 чаши гореща вода за около 20-25 мин. Отцедете и изплакнете със студена вода. Кипнете 2 чаши вода и добавете накиснатата киноа. Варете за 12-15 мин. Отделете 200 г от готовата киноа.

Обелете ябълката, нарежете на парчета и смесете с малко лимонов сок, за да не потъмнее.

За да направите дресинг, смесете нарязания на ситно лук,  зехтина,  1 с.л. лимонов сок, кората от лимона и магданоза. Овкусете със сол и пипер на вкус. 

Смесете отделените 150 г тиква,  ябълките, 200 г киноа, семената от нар и дресинга, като оставите няколко семена нар за декориране. Накрая добавете няколко капки Balsamico Deluxe – премиум дресинг за салата и поръсете със семената нар.

запечен карфиол

ЗАПЕЧЕН КАРФИОЛ НА ФУРНА
Продукти за 2 порции:

600 г карфиол
100 г извара “Родна Стряха”
2 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
1/3 ч.л. индийско орехче

Първо подгответе карфиола като го измиете и накъсате на розички. В тенджера с вряща подсолена вода изсипете подготвения карфиол и варете за около 3-5 минути, след което отцедете от водата.

В малка тава изсипете карфиола, добавете изварата, счукания чесън и индийското орехче и разбъркайте добре с помощта на лъжица. Печете така подготвения карфиол в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути, или докато придобие апетитен златист цвят. Преди сервиране поръсете ястието със ситно нарязания магданоз.

Добър апетит!