Славянски постен гювеч

СЛАВЯНСКИ ПОСТЕН ГЮВЕЧ

Най-добрият начин да си осигурите здравословно и балансирано меню, е сами да приготвяме храната си. Старайте се да консумирате максимално голямо разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци под всякаква форма. Вижте предложението ни за постно лятно ястие с ориз и различни зеленчуци- славянски постен гювеч.

Продукти за 3 порции
2 бр. чушки
2-3 бр. моркови
1 бр. тиквичка
100 г грах
2 бр. домати
200 г ориз “Родна Стряха”
2-3 с.л. зехтин
стрък магданоз
сол и черен пипер


Първо нарежете зеленчуците – чушките, морковите, тиквичката на кубчета. След това задушете лука в 1 с.л. зехтин. След като омекне лука добавете нарязаните на кубчета моркови, чушки, тиквички и граха.

Когато и зеленчуците омекнат, добавете измития ориз “Родна Стряха” и го задушете, докато набъбне. През това време обелете доматите и ги нарежете на ситно, добавете и тях към ориза и разбъркайте.

Изсипете ориза със зеленчуците в тава или йенски съд. Налейте 600 мл вода и овкусете със сол и черен пипер. Сложете тавата във фурната и печете на 180 градуса около 35-40мин.

Преди да сервирате поръсете със ситно нарязан магданоз.

Добър апетит!