Две ястия с едно готвене


Подготвили сме ви две лесни и вкусни здравословни рецепти с картофи, които ще ви помогнат само с едно готвене да се погрижите за вечерята и обяда на следващия ден. Вижте рецептите за “Печени картофи с доматен сос” за вечеря и супа “Вишисоаз” за обяд.

ПЕЧЕНИ КАРТОФИ С ДОМАТЕН СОС
Продукти за 2 порции:
300 г картофи – подберете големи картофи
200 г доматен сос
40 г натрошено сирене “Родна Стряха”
40 г цедено кисело мляко “Родна Стряха”
1 с.л. ситно нарязан копър
1 скилидка чесън
1 с.л. зехтин
Сол и пипер на вкус

Загрейте фурната на 200 градуса. Измийте добре всички картофи, след това отделете два картофа (около 200 г) за супата, а останалите картофи разрежете на половини по дължина. Намажете разрязаната част с малко зехтин, натъркайте с чесъна и овкусете със сол и пипер. 
Съберете двете половини и опаковайте картофа в алуминиево фолио. Сложете картофа в тавичка, ако са повече – наредете всички опаковани картофи в тавичката. Печете докато омекнат за около 40-60 мин.

ФРЕНСКА СУПА „ВИШИСОАЗ“
Продукти за 2 порции:
200 г картофи
2 стръка праз
250 мл. зеленчуков бульон
40 г крема сирене
10 г бяло сирене “Родна стряха”
1 с.л. зехтин или масло
сол

Докато картофите са във фурната, можете да се заемете със супата. Първо нарежете бялата част на праза на тънки колелца. Загрейте зехтина в тенджера с капак и задушете праза, докато омекне за около 5 минути. Към задушения праз добавете обелените и нарязани на кубчета останали картофи, разбъркайте за минута-две и добавете бульона или вода. Оставете да поври на бавен огън.

Докато супата ври, стоплете доматения сос в малък съд. В отделна купа смесете съставките за млечната смес към печените картофи – сиренето, цеденото мляко, копъра и овкусете със сол и пипер.Сипете от доматения сос в чиния, добавете двете половини от изпечените картофи с отрязаната част нагоре и гарнирайте с млечната смес. Вечерята е готова!

Когато и сварените картофи за супата са готови, само пасирайте с крема сиренето, предварително извадено от хладилника на стайна температура. Съхранявайте супата в подходящ затворен съд в хладилника. Можете да консумирате за обяд на следващия ден, като само овкусите със сол, пипер на вкус, натрошено сирене и ситно нарязан копър. Супата “Вишесоаз” може да се консумира както топла, така и студена.

Добър апетит!