Ризото Примавера

Ризото Примавера

Продукти за 3 порции:

200 г ориз Арборио Italiamo
800 мл пилешки или зеленчуков бульон
150 г зелен боб Chira (замразен)
200 г тиквички
70 мл бяло вино (подходящо сухо вино Фраскати)
150 г Пармеджано Реджиано Italiamo
1 стрък зелен лук
1 стрък зелен чесън
50 г пресен спанак и/или рукола
1 връзка магданоз
3-4 стръка пресен босилек
3 с.л. зехтин
Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Първо нарежете зеленчуците. Започнете, като нарежете тиквичките на парчета не по големи от 2см., а лука и чесъна нарежете на ситно. Загрейте бульона в подходящ съд.

В тенджера или касерола загрейте зехтин на умерено висока температура и добавете лука и чесъна. Гответе докато омекнат и добавете ориза. Разбъркайте за още 2-3 минути и добавете виното. Бъркайте ориза, докато виното се изпари почти изцяло.

Започнете да добавяте горещия бульон на малки порции, докато бъркате непрекъснато.

Оризът Аброрио е с по-малки зърна и има кремава текстура. Подходящият ориз и бъркането са в основата на доброто Ризото. Когато разбърквате постоянно, оризовите зърна се търкат и освобождават от естественото нишесте, което се усвоява постепенно от добавяната течност. По този начин оризът се готви постепенно, равномерно и става кремав без да се добавят излишно масло или сметана.

Когато оризът е на половина сварен (след 10-12 мин.) добавете тиквичките, зеления боб и продължете да разбърквате и да добавяте от бульона.

Когато оризът е почти готов спрете да добавяте течност и разбъркайте за още минута-две. Свалете от огъня и добавете пармеджано и още 2-3 лъжици бульон. Това ще даде един прекрасен завършек на ризотото – пармежданът ще сгъсти, а бульонът ще придаде финална кремообразна текстура.

Докато ориза е още горещ, добавете нарязания магданоз, спанака, сол и пипер. Сервирайте в дълбока  чиния и аранжирайте с пресен босилек. Добър апетит!


Митове и истини за храненето

Какви за най-често срещаните митове свързани с правилното хранене?
Хранене и Ракови Заболявания,  “Суперхрани” или така наречените функционални храни,
Кето диета – митове и реалност