skip to Main Content

РЕЦЕПТИ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ:

НАСЛАДИ СЕ НА ХРАНАТА, ДОКАТО СЕ ГРИЖИШ ЗА ЗДРАВЕТО СИ

Създали сме всяка една рецепта с основната цел да се насладите на вкусна храна, докато спазвате своя индивидуален хранителен режим. Всички рецепти са подходящи както за хора на режим, така и за всеки, който иска да се храни здравословно.

Пъстърва с билки

Пъстърва с билки

1️⃣ Първата стъпка при приготвяне на пъстървата с билки е да подготвим рибата и зеленчуците. Измийте рибата и я поставете в тава за печене. Нарежете лимона на две половини – едната половина нарежете на тънки резенчета, а другата изцедете в…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Скумрия с домати на фурна

Скумрия с домати на фурна

Първата стъпка от приготвянето на рецептата за скумрия с домати на фурна е да измиете рибите и да направете няколко не много дълбоки разреза от двете им страни. Посолете от вън и от вътре и напръскайте с лимонов сок. Оставете…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Чернокоп на фурна върху шарена салата

Чернокоп на фурна върху шарена салата

Първата стъпка от рецептата за чернокоп на фурна върху шарена салата е подготовката на рибата. Чернокопът трябва да е почистен, ако рибата, която сте купили е почистена направо я измийте. Ако рибките са цели, то срежете коремчетата и почистете, след…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Филе от бяла риба

Филе от бяла риба със спанак

Първата стъпка от рецептата за филе от бяла риба със спанак е да нарежете чесъна на ситно, а спанака на едро. Загрейте 3-4 с.л. вода в тиган и добавете чесъна за 10-15 секунди. Веднага след това добавете почистения и нарязан…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
пъстърва върху зеленчуци

Пъстърва върху зеленчуци на фурна

Първата стъпка от приготвянето на пъстърва върху зеленчуци е подготовката на зеленчуците. Почистете ги и ги нарежете на ситно, след което ги изсипете в малка тава, добавете ½ супена лъжица зехтин и сол на вкус и разбъркайте добре. След това,…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Шишчета от акула

Шишчета от акула

Първата стъпка от приготвянето на рецептата за щишчета от акула, е да направите маринатата. За тази цел смесете смесете зехтина, лимоновата кора, ментата и чесъна и ги разбийте в блендър или с пасатор до получаването на хомогенна смес. Сложете парчетата…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
салата с пушена риба

Салата с пушена риба

Първата стъпка от приготвянето на рецептата за салата с пушена риба е да нарежете цвеклото и краставичките на кубчета, зеления лук и чесъна на ситно. Накъсайте рибата на малки парчета и объркайте продуктите в купа. Овкусете със сол и пипер,…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
рибена яхния

Рибена яхния

Първата стъпка от рецептата за рибена яхния е да нарежете всички зеленчуци. Загрейте 2 с.л. олио в тенджера с капак и задушете първо лука. Добавете последователно чесъна, моркова, чушките, тиквичката и подправките. Разбъркайте за 2 минути  и добавете доматения сос.…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Бяла риба с рататуи

Бяла риба с рататуи

Нарежете тиквичките, патладжана и моркова  на шайби и ги запечете от двете страни на тиган с малко зехтин. Загрейте доматения сос, добавете нарязаните чушки, дафиновия лист, мащерката и чесън и оставете да поври за 5-6 мин. Свалете от котлона и…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Сармички с бяла риба и пюре от грах

Сармички с бяла риба и пюре от грах

Нарежете рибата на кубчета и смесете с шафрана, вермута и белтъка. Добавете шипка сол и черен пипер и разбъркайте получената смес в блендър. Оставете сместа за поне 1 час в хладилника. Нарежете праза и чесъна на ситно. Задушете ги докато…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Филе от лаврак на скара със задушени зеленчуци

Филе от лаврак на скара със задушени зеленчуци

Нарежете морковите, целината и зеления боб на парчета със сходна големина като броколите и карфиола. Кипнете 1.5л вода, добавете 2 с.л. сол и бланширайте за 2-3 мин всеки от зеленчуците. Запазете няколко лъжици от водата, добавете към тях зеленчуците и…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Пъстърва в сусам със зеленчукови спагети

Пъстърва в сусам със зеленчукови спагети

Смесете лимоновия сок, соевия сос, малко от чесъна, сол и пипер. Мариновайте филетата с получената смес в хладилника за 30 мин. Нарежете зеленчуците на много тънки филийкии (използвайте ренде) и след това от филийките нарежете тънки лентички наподобяващи спагети. Загрейте…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Рибена чорба

Рибена чорба

Нарежете рибата на едри парчета и ги сложете в тенджера със студена вода. Добавете 50г морков, 50г целина , лука, дафинов лист, клонка мащерка и една лъжица черен пипер на зърна. Загрейте тенджерата докато започне да се надига пара, но…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Риба на пара със свежа салата

Риба на пара със свежа салата

Кипнете вода в тенджера с поставка за готвене на пара. Сложете билките и дафиновия лист във водата. Поставете  рибата в приставката за готвене на пара, захлупете и гответе за 3-6 мин в зависимост от дебелината на филето. В случай че…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Сьомга с праз

Сьомга с праз

Сьомга с карамелизиран праз и моркови

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Ролца от патладжан с риба тон

Рулца от патладжан с риба тон

Измийте добре патладжаните. Разрежете ги по дължина на тънки филии (половин сантиметър). Осолете всеки резен. Загрейте скарата/ грила или оребрен тиган, на висока температура и сложете филиите патладжан. Обърнете резените, след като добият кафеникав цвят (около 5-7 минути от всяка…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Скумрия във фолио

Скумрия във фолио

Предварително загрейте фурната на 200°C (може да използвате грил). Откъснете 2 големи парчета алуминиево фолио, прегънете в средата, за да се образува черта и го разтворете като книга. Разрежете рибите на 2 и ги поставете върху фолиото от лявата страна…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
рибен такос

Рибен такос

Предварително загрейте фурната на 200°C. В малка купа смесете зехтина с черния пипер, солта, чесъна на прах и кимиона. Покрийте със сместта всяка страна на рибните филета, подредете ги в тава, покрита с хартия за печене с кожата надолу. Печете…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Пълнени тиквички с риба

Пълнени тиквички с риба

Отрежете капачетата на тиквичките и ги издълбайте, а капачетата нарежете на ситно. Бланширайте тиквичките за две минути в подсолена вода и ги нарежете на ситно. Отцедете ги и ги поръсете отвътре с черен пипер и сол. Нарежете лука на колелца…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
чушки с риба тон

Пълнени чушки с риба тон

Отрежете капачетата на чушките. Почистете семето. Отцедете рибата и я намачкайте. Добавете яйцето, галетата и магданоза. Счукайте чесъна и го добавете. Подправете с черен пипер и сол. Разбъркайте. Напълнете чушките с получената смес и захлупете с капачетата. Наредете чушките в…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Пепър сьомга

Пепър сьомга

Нарежете рибата на правоъгълни парчета. Оваляйте парчетата в галетата, подправена с двата вида пипер и настърганата кора от лимон и портокал. Наредете оваляните парчета риба в тава, покрита с хартия за печене и ги покрийте с фолио. Печете в предварително…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Back To Top