skip to Main Content

РЕЦЕПТИ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ:

НАСЛАДИ СЕ НА ХРАНАТА, ДОКАТО СЕ ГРИЖИШ ЗА ЗДРАВЕТО СИ

Създали сме всяка една рецепта с основната цел да се насладите на вкусна храна, докато спазвате своя индивидуален хранителен режим. Всички рецепти са подходящи както за хора на режим, така и за всеки, който иска да се храни здравословно.

Крем супа от тиква

?Тиквата е богата на много полезни хранителни вещества, съдържа много полезни фибри и малко калории. Освен това, тиквата е богата на витамини C,  Е, провитамин А витамини от групата B. Освен това, в състава и влизат минерали – калий, фосфор,…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Супа от червено цвекло

Рецептата е подходяща за дните, когато имате червено цвекло или зеленчук по избор в своя индивидуален хранителен режим. В личния си профил ще намерите още много такива лесни, вкусни и здравословни рецепти за Топ Форма, съобразени с режима ви. Ако…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
средиземноморска яхния с карфиол

Средиземноморска яхния с карфиол

?Рецептата е подходяща за дните, когато имате карфиол или зеленчук по избор в своя индивидуален хранителен режим. В личния си профил ще намерите още много такива лесни, вкусни и здравословни рецепти за Топ Форма, съобразени с режима ви. Ако все…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
запечен карфиол

Запечен карфиол на фурна

Първата стъпка от приготвянето на запечен карфиол на фурна е подготовката на карфиола. Карфиолът трябва да е измит и накъсан на розички. В тенджера с вряща подсолена вода изсипвате подготвения карфиол и варите за около 3-5 минути, след което отцеждате…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Гъбено рагу

Гъбено рагу с прясно сирене

Първата стъпка при приготвянето на рагуто е да подготвите зеленчуците. Нарежете лука на кубчета, a чесъна на ситно. Гъбите нарежете на едро –  те ще се свият при готвене. Най-добре е гъбите да бъдат букет от горски гъби, но може…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Пюре от карфиол

Пюре от карфиол

Първата стъпка от рецептата за пюре от карфиол е да разрежете/разчупете карфиола на парченца . Сварете ги в малко вода или ги задушете на пара за около 8 минути или докато омекнат. Изцедете ги. Добавете крема сиренето и пасирайте до…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Пролетна зелена салата с йогурт дресинг

Пролетна зелена салата с йогурт дресинг

Първата стъпка от рецептата за Пролетна зелена салата с йогурт дресинг е да почистите измития спанак от дръжките и да го нарежете или накъсате на едро. След това нарежете краставицата, репичките, зелената салатка, зеления лук и чесъна. Смесете всички зеленчуци…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Зеленчукови пръчици с дресинг от синьо сирене

Зеленчукови пръчици с дресинг от синьо сирене

Първата стъпка от рецептата за зеленчукови пръчици с дресинг от синьо сирене е да нарежете морковите на  пръчици дълги 6-8 см и дебели около 0.5 см. Обелете стъблата целина, за да отстраните нишките и ги нарежете по същия начин. Нарежете…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Запеканка от грах с Кефалотири

Запеканка от грах с Кефалотири

Първата стъпка за приготвянето на запеканка от грах с кефалотири, е да задушите нарязаните на ситно лук и чесън в зехтина и малко вода на тиган. Добавете 1/3 от граха, няколко лъжици вода, джоджена и доматения сос и оставете да…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Спагети от тиквички със сос Формаджи

Спагети от тиквички със сос Формаджи

Първата стъпка от рецептата за спагети от тиквички със сос Формаджи, е приготвянето на соса. Смесете жълтъците, сиренето, сос Уорчестър, 1 с.л. зехтин и разбъркайте добре. Овкусете с черен пипер и индийско орехче. За приготвянето на спагетите от тиквички нарежете…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Колсло с дресинг от синьо сирене

Колсло с дресинг от синьо сирене

Колслото е традиционна салата, която се състои основно от сурово зеле и е овкусена със специфичен дресинг. В тази рецепта сме използвали дресинг от синьо сирене, за да придадем неповторим вкус на традиционното колсло.   Нарежете зелето на много тънки…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Огретен с броколи и карфиол

Огретен с броколи и карфиол

Накъсайте броколите и карфиола на розички. Бланширайте ги във вряла подсолена  вода за 3 мин. и охладете. Бланширайте и спанака за около 30 сек. в същата вода. Отделете по 50 грама от бланшираните карфиол и броколи. Намажете малка тавичка със…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Топла салата със зелен фасул и сирене

Топла салата със зелен фасул и сирене

Загрейте 1 с.л. зехтин в малка тенджера с капак и добавете зеления боб. Разбърквайте периодично за минута – две и добавете нарязания на ситно чесън. Когато усетите аромата на чесън,  добавете една чаша вода, сложете капака и изчакайте да заври.…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
крем супа от грах

Крем супа от грах

Първата стъпка от рецептата за крем супа от грах е да задушите чесъна. Загрейте зехтина в тенджера и добавете нарязания на едро чесън. Задушете за 30 секунди и добавете граха и бульона. Изчакайте да заври, намалете температурата и оставете да…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Мариновани моркови

Мариновани моркови

Обелете морковите и ги сложете в 2 литра вряща подсолена вода. Варете докато са наполовина готови, извадете ги и ги изплакнете за кратко със студена вода. Докато са още топли, нарежете морковите на парчета от 2 см,  добавете подправките, оцета,…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Свежа салата със спанак

Свежа салата със спанак

Почистете спанака и го нарежете на едро. Начупете ореховите  ядки с ръце. В купа разбъркайте с тел зехтина, зеления чесън, нарязан на ситно, джоджена и лимоновия сок. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете 1 лъжица от дресинга към спанака…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Пълнени домати

Пълнени домати

Изрежете капачетата на доматите. С малка лъжица внимателно изгребете вътрешността. Смесете останалите продукти като добавите и половината от вътрешността на доматите и овкусете със сол и пипер. Напълнете доматите и сложете капачетата отгоре. Рецептата е подходяща, когато имате зеленчук по…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Зеленчукови антипасти

Зеленчукови антипасти

Нарежете тиквичките на тънки полумесеци, изпечете на грил (или на тиган или във фурна), посолете  и мариновайте с лимонов сок и малко зехтин. Кипнете 1л. вода и добавете  1 лъжица сол. Добавете броколите и бланширайте за 4 мин. прехвърлете в…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Мариновано червено цвекло

Мариновано червено цвекло

Обелете и нарежете на едри парчета червеното цвекло. Сварете го докато омекне. За маринатата, смесете сока от лимон, зехтина солта и пипер и разбъркайте добре. Овкусете цвеклото с маринатата, докато е още топло. Оставете го да изстине, за да може да…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Грах с гъби

Грах с гъби

Задушете ситно нарязания лук. След това добавете измитите, почистени и нарязани гъби. Добавете сол, черен пипер и червен пипер. Добавете и граха и вода и разбъркайте добре. Покрийте с капак и задушете за около 10 минути – до готовност. Когато…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
чипс от тиквички

Чипс от тиквички и пармезан

Измийте тиквичките и настържете на ситно ренде твърдата им част (без меката вътрешна част със семките). Изцедете ги добре. Обелете моркова и настържете и него. Смесете настърганите тиквички и морков с пармезана. Овкусете с черен пипер на вкус. В тава,…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
печени моркови

Печени моркови с лимонов сок

Сложете морковите в тенджера за готвене на пара (или използвайте обикновена тенджера и решетка). Покрийте ги с капак и ги оставете на тих огън за около 10-15 мин. След като са готови, оставете ги да се охладят. Отстранете краищата на…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
супа тиква

Супа от тиква

Изчистете тиквата от семките и кората и я нарежете на кубчета. Добавете щипка сол и я оставете да ври на тих огън за около 30 мин. Изсипете водата и я оставете настрани. Междувременно върху хартия за печене наредете бадемите и…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
печено зеле

Печено зеле с лимон

Загрейте фурната нa 230° C. Разрежете зелката на 8 резена. Първо я разполовете, изчистете я и разрежете всяка половина на 4 равни полумесеца. Наредете резените в тава с незалепващо покритие (или върху хартия за печене), като оставите малко разстояние между…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
салата моцарела смокини

Салата с моцарела и смокини

Разрежете смокините на две и нарежете моцарелата на хапки. В малка чаша смесете зехтина и балсамовия оцет. Добавете сол и черен пипер и разбъркайте добре. В тиган с незалепващо покритие, на средна температура, сложете разполовените смокини с разрязаната част надолу.…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
супа тиквички круши

Супа от тиквички и круши

Почистете и нарежете продуктите на средно големи парчета. В тиган с незалепващо покритие, загрейте мазнината и сотирайте лука, моркова, картофа и мащерката с щипка сол и черен пипер. Може да добавите и няколко лъжици от бульона. Оставете за около 5…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Салата от диня и домати

Салата от диня и домати

Разбъркайте нарязаните диня и домати в голяма купа и овкусете с щипка сол. Оставете сместа в хладилника за около 15 мин. Загрейте тефлонов тиган и запечете в него за 2-3 мин. филираните бадеми. Към динята и доматите добавете зехтина, винения…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
пълнен лук

Пълнен лук

Обелете шестте глави лук и отрежете капачетата. Издълбайте вътрешността на всяка глава лук. Нарежете на ситно издълбаната част от лука и я задушете в зехтин и малко вода. Добавете ориза, нарязания на ситно сварен зелен фасул и подправките.  Сложете вода…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
динена салса

Динена салца

В голяма купа смесете динята, червения лук, краставицата и лютата чушка и разбъркайте добре. След това прибавете сока от лайм, кориандъра и щипката сол и отново разбъркайте, за да получите хомогенна смес. Добър апетит! Динената салца е чудесна гарнитура на…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
салатен дресинг

Салатен дресинг

Смесете всички съставки в буркан, затворете буркана и разклатете добре, докато се получи еднородна смес. Разнообразете салатите си с този лесен дресинг – може да се използва и за овкусяване на ястия с печени тиквички, броколи или цвекло. Можете да…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Пащарнак с розмарин

Пащърнак с розмарин

Първата стъпка от рецептата за пащърнак с розмарин е да обелите  пащърнака и да го нарежете на продълговати парчета. Поставете парчетата в купа и ги разбъркайте с розмарина, чесъна и зехтина. Изсипете пащърнака в тава, покрита с хартия за печене. Поставете…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Брюкселско зеле

Брюкселско зеле с пармезан

Загрейте фурната на 180 градуса. В голяма тенджера бланширайте брюкселското зеле в 8 ч.ч. вряща вода за около 3 мин. Изплакнете зелето под студена вода, за да спрете процеса на готвене и го изцедете. Сотирайте лука в тиган със загрята…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Тараторена салата

Тараторена салата

Обелете краставиците, разрежете ги на половина по дължина, махнете семките и нарежете на полумесеци. В подходяща купа смесете киселото мляко, копъра, оцета, захарта, черния пипер и чесъна. Добавете краставиците в купата и разбъркайте добре. Можете да добавите сол и пипер…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Тост с печен лук и домати

Тост с печен лук и домати

Загрейте фурната на  200 градуса. Обелете лука и нарежете на половина по-големите глави. Ако имате само големи глави, можете да ги нарежете на четвъртинки. Парчетата трябва да са с еднакъв размер, за да се изпекат едновременно. Изсипете лука, чери доматите…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Салата от спанак с ягоди

Салата от спанак, ягоди и портокал

Изчистете и измийте добре листата на спанака, отцедете ги добре и отстранете дългите дръжки. Обелете портокалите и ги разделете на резенчета, като отстраните тънките им ципи. Нарежете ягодите по дължина на тънки резенчета. Смесете спанака, портокалите , ягодите и нарязания…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
кисело зеле

Кисело зеле – естествено ферментирало

Почистете зелката и отделете няколко големи листа. След това нарежете зелката на ситно (като за салата). Напълнете зелето, като притиснете добре в предварително стерелизирани и сухи буркани (за една зелка би трябвало да са ви нужни 2 буркана). Добавете по…

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Доматено смути

Доматено смути

Изсипете соковете в блендър и добавете останалите съставки. Разбърквайте до получаването на хомогенна смес.   Насладете се!

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Back To Top