Домашна гранола

Продукти:

  • 1 ч.ч. овесени ядки
  • 1/3 ч.ч. ядки и семена по избор
  • ½ ч.л. смляна канела
  • 1/2 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 с.л. мед
  • щипка сол
  • ½ с.л. зехтин
  • 1/3 ч.ч. стафиди (или други сушени плодове по избор)
  • 1/3 ч.ч. сушени червени боровинки
Инструкции:

Загрейте предварително фурната на 180ºС. Покрийте голяма тавичка за печене с фолио или пергаментова хартия.

В голяма купа, смесете овесените ядки, ядките и семената, канелата, ванилията, солта, меда и зехтина.

Изсипете сместа в тавичката и печете 20 мин., като разбърквате от време на време. Намалете огъня до 135ºС и печете още, докато гранолата покафенее равномерно. Ако замирише на препечено, намалете още фурната. Ако предпочитате гранолата да е хрупкава, увеличете малко огъня, но внимавайте да не изгори.

Извадете от фурната и добавете стафиди или червени боровинки. Оставете да се охлади до стайна температура и след това прехвърлете в херметически затварящ се съд – буркан. Можете да съхранявате гранолата до три седмици.

Поднасяйте с кисело мляко или с топка сладолед. Можете да използвате за сутрешна закуска вместо мюсли.

 

Добър апетит! 

Кратко описание
recipe image
Рецепта
Домашна гранола
Публикувана на
Време за подготовка
Време за готвене
Общо време
Рейтинг
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Моля, проверете имейла си за линк за промяна на парола. Ако все още имате проблеми – моля, пишете ни на info@topforma.bg