skip to Main Content

Елда с гъби

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

елда с гъби

Продукти:

  • За 4 порции
  • 1 ч.ч. елда
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 ч.ч. вода или зеленчуков бульон
  • 200г гъби печурки
  • Магданоз (ситно нарязан)
  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно
  • Сол на вкус

Метод на приготвяне:

Нарежете гъбите на филийки, а главата лук на ситно. Измийте елдата и я оставете да се отцеди добре от водата.

Задушете ситно нарязания лук за около 1-2 минути, а след това добавете гъбите, 1 с.л. зехтин и задушете, докато омекнат гъбите (може да добавите 1-2 лъжици бульон).

Изсипете лука и гъбите в тенджерата с измитата елда и разбъркайте. Добавете водата или бульона, овкусете със солта и оставете да заври. След това намалете котлона и покрийте с капак. Оставете да къкри на тих огън около 15 минути, докато зърната омекнат и набъбнат. Свалете от котлона и оставете тенджерата покрита с капака за още 10 минути. Сервирайте, като поръсите с ситно нарязания магданоз.

Можете да сервирате ястието с парче сирене.

Рецептата е подходяща, когато в режима имате елда със зеленчук по избор.

Семената елда съдържат повече витамини от групата B, отколкото киноата. Елдата е особено богата на рибофлавин (витамин B2) и ниацин (витамин B3).

Добър апетит!

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top