Елда с гъби

елда с гъби

Продукти:

  • За 4 порции
  • 1 ч.ч. елда
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 ч.ч. вода или зеленчуков бульон
  • 200г гъби печурки
  • Магданоз (ситно нарязан)
  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно
  • Сол на вкус
Инструкции:

Нарежете гъбите на филийки, а главата лук на ситно. Измийте елдата и я оставете да се отцеди добре от водата.

Задушете ситно нарязания лук за около 1-2 минути, а след това добавете гъбите, 1 с.л. зехтин и задушете, докато омекнат гъбите (може да добавите 1-2 лъжици бульон).

Изсипете лука и гъбите в тенджерата с измитата елда и разбъркайте. Добавете водата или бульона, овкусете със солта и оставете да заври. След това намалете котлона и покрийте с капак. Оставете да къкри на тих огън около 15 минути, докато зърната омекнат и набъбнат. Свалете от котлона и оставете тенджерата покрита с капака за още 10 минути. Сервирайте, като поръсите с ситно нарязания магданоз.

Можете да сервирате ястието с парче сирене.

Рецептата е подходяща, когато в режима имате елда със зеленчук по избор.

Семената елда съдържат повече витамини от групата B, отколкото киноата. Елдата е особено богата на рибофлавин (витамин B2) и ниацин (витамин B3).

Добър апетит!

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Кратко описание
recipe image
Рецепта
Елда с гъби
Публикувана на
Време за подготовка
Време за готвене
Общо време
Рейтинг
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

Моля, проверете имейла си за линк за промяна на парола. Ако все още имате проблеми – моля, пишете ни на info@topforma.bg