Кисело зеле

кисело зеле

Продукти:

  • 1 средно голяма зелка
  • 2 скилидки чесън (обелени)
  • 1 лъжица цели семена кимион
  • 1 лъжица черен пипер
  • 60г морска сол (може Хималайска)
  • 7-8 чаши преварена вода (варира спрямо размера на зелкaтa)
Инструкции:

Почистете зелката и отделете няколко големи листа.

След това нарежете зелката на ситно (като за салата). Напълнете зелето, като притиснете добре в предварително стерелизирани и сухи буркани (за една зелка би трябвало да са ви нужни 2 буркана). Добавете по една скилидка чесън във всеки буркан.

Стоплете водата (до завиране) и смесете в нея останалите продукти. Разбъркайте, за да се разтвори напълно солта. Оставете я да изстине на стайна температура.

Напълнете бурканите до горе с ферментиращата течност. Използвайте отделените листа, за да притиснете най- отгоре зелето с тях. Натиснете силно, за да излезе целия въздух. Натиснете няколко пъти, докато спрат да излизат балончета.

Затворете бурканите добре и ги оставете да ферментират на стайна температура за около 5-6 дена. След 4 дена можете да отворите, за да опитате. Колкото по-дълго оставите зелето да ферментира, толкова по-кисело ще стане. След като ферментира (по ваш вкус), затворете и съхранявайте в хладилник.

Кратко описание
recipe image
Рецепта
Кисело зеле
Публикувана на
Време за подготовка
Време за готвене
Общо време
Рейтинг
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)