Кисело зеле

кисело зеле

Продукти:

  • 1 средно голяма зелка
  • 2 скилидки чесън (обелени)
  • 1 лъжица цели семена кимион
  • 1 лъжица черен пипер
  • 60г морска сол (може Хималайска)
  • 7-8 чаши преварена вода (варира спрямо размера на зелкaтa)
Инструкции:

Почистете зелката и отделете няколко големи листа.

След това нарежете зелката на ситно (като за салата). Напълнете зелето, като притиснете добре в предварително стерелизирани и сухи буркани (за една зелка би трябвало да са ви нужни 2 буркана). Добавете по една скилидка чесън във всеки буркан.

Стоплете водата (до завиране) и смесете в нея останалите продукти. Разбъркайте, за да се разтвори напълно солта. Оставете я да изстине на стайна температура.

Напълнете бурканите до горе с ферментиращата течност. Използвайте отделените листа, за да притиснете най- отгоре зелето с тях. Натиснете силно, за да излезе целия въздух. Натиснете няколко пъти, докато спрат да излизат балончета.

Затворете бурканите добре и ги оставете да ферментират на стайна температура за около 5-6 дена. След 4 дена можете да отворите, за да опитате. Колкото по-дълго оставите зелето да ферментира, толкова по-кисело ще стане. След като ферментира (по ваш вкус), затворете и съхранявайте в хладилник.

Кратко описание
recipe image
Рецепта
Кисело зеле
Публикувана на
Време за подготовка
Време за готвене
Общо време
Рейтинг
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

За първи път ли си на нашия сайт?

Ако отговорът ти е да, радваме се, че ни откри! Нашата мисия е да ти помогнем да постигнеш или да задържиш перфектните килограми, като се храниш здравословно. Това е напълно възможно с подходящия точно за теб хранителен режим. Надяваме се да сме ти полезни.

Поръчай своя режим

Виж повече за програмата

Моля, проверете имейла си за линк за промяна на парола. Ако все още имате проблеми – моля, пишете ни на info@topforma.bg