Амарант Буда купа

амарант Буда купа

Продукти:

  • За 1 порция:
  • 65 г амарант
  • 45 г тиква
  • 40 г моркови
  • 40 г брюкселско зеле
  • 40 г цвекло
  • 20 г спанак
  • 50 г извара
  • 200 мл бял оцет
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. балсамико
  • чесън на прах
  • сол
Инструкции:

Първата стъпка от рецептата за амарант Буда купа е да почистите и нарежете  тиквата и морковите на еднакви продълговати парчета с около 3 см дължина. Намажете тава с тънък слой зехтин и подредете равномерно нарязаната тиква, моркови и брюкселското зеле. Поръсете зеленчуците с чесън на прах. Печете в предварително загряна на 220° фурна за около 30 минути.

Докато зеленчуците се пекат, можете да сварите амаранта. Сложете водата в малка тенджера и я оставете на котлона да заври. Добавете амаранта, разбъркайте и намалете котлона на по-ниска температура.  Оставете да къкри около 15-20 минути или докато водата попие и бъркайте от време на време. Махнете от котлона и покрийте.

В друга тенджера добавете оцета, 200 мл вода и цвеклото и сложете да ври за около 15 минути. Махнете от котлона и покрийте за 15 минути.

За да сглобите амарант Буда купа, сложете сварения амарант на дъното на купа, и последователно отгоре подредете тиквата, морковите, брюкселското зеле, листата от спанак и изварата. Поръсете с балсамико и зехтин.

Вашата амарант Буда купа е готова.

Добър апетит!

Тази рецепта е подходяща, когато имате амарант и зеленчуци по избор във вашия индивидуален хранителен режим