Амарант ризото с гъби

амарант

Продукти:

  • 30 г сухи манатарки
  • 460 мл вряща вода
  • 600 мл студена вода
  • 30 мл зехтин
  • 300 г стар лук, ситно нарязан
  • 300 г амарант
  • 3 скилидки чесън
  • 450 г нарязани гъби (бяла печурка, кафява печурка или микс от гъби)
  • 45 мл шери или бяло вино сухо
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л., ситно нарязана мащерка
  • настърган пармезан за всяка чиния
Инструкции:

Първата стъпка за приготвянето на амарант ризото с гъби е да сложете сухите манатарки в купа и да ги залеете с вряща вода. Оставете ги до омекване за около 10-15 мин. Изстискайте излишната вода от гъбите в купата и ги нарежете на ситно. Запазете гъбите и водата за по-късно.

Загрейте 1 с.л зехтин в тиган на слаб огън. Добавете лука и го задушете до лек златист цвят, като разбърквате от време на време (10-15 мин).

Добавете амаранта и разбъркайте добре. Бавно добавете течността от гъбите, като я прецедите. Добавете и студената вода. Покрийте тигана и оставете да заври, като разбърквате от време на време, използвайки гумена шпатула, за да  оберете зрънцата по стените на тигана. Намелете огъня и оставете да къкри до изпаряване на течността (20-25 мин.). Добавете солта, махнете от огъня и оставете да постои 10-15 мин, покрит.

Докато амаранта къкри, загрейте в тиган зехтина, сотирайте чесъна за около 30 секунди и добавете гъбите (манатарките и пресните). Сотирайте до омекване (8-10 мин). Добавете шерито и сотирайте за още 2 минутки. Овкусете със сол и прясно смлян черен пипер.

Премахнете тигана от огъня и разбъркайте с мащерката.

Сервирайте в дълбоки супени чинии, като първо сложите амарант ризотото и отгоре добавите микса с гъби.

Добър апетит!

Рецептата е подходяща, когато имате киноа/амарант/ориз във вашия индивидуален хранителен режим.

Кратко описание
recipe image
Рецепта
Амарант ризото с гъби
Публикувана на
Време за подготовка
Време за готвене
Общо време

Моля, проверете имейла си за линк за промяна на парола. Ако все още имате проблеми – моля, пишете ни на info@topforma.bg