Макаронена запеканка

Продукти:

  • За 2 порции
  • 200 г макарони (като форма са подходящи малки тръбичк - орекиете или кончилие)
  • 200 г пащърнак
  • 150 г целина глава
  • 1/2 глава лук (нарязана много ситно)
  • 2 скилидки чесън (нарязани много ситно)
  • 70 г крема сирене
  • 30 г кашкавал
  • 1 с.л. зехтин
  • сол, черен и червен пипер
Инструкции:

Първата стъпка от приготвянето на макаронената запеканка, е да сварите макароните в подсолена вода.  Извадете ги 2-3 минути по-рано от посоченото на опаковката време. Отцедете ги, като запазите течността им в отделен съд,  охладете ги със студена вода и ги оставете настрана.

Докато макароните се варят, обелете пащърнака и целината и ги нарежете на кубчета. В тенджерка загрейте зехтина и добавете лука и чесъна. Бъркайте, докато омекнат, след което добавете пащърнака и целината. Покрийте ги с водата от макароните и варете на умерена температура, докато зеленчуците омекнат. Ако се наложи доливайте от водата, но само за да покрие зеленчуците.

Когато зеленчуците са готови, отцедете, но запазете течността (бульон). Добавете крема сиренето, сол, черен пипер и малко от получения бульон и пюрирайте до получаване на гладка смес. Добавете от бульона, за да получите сравнително рядко пюре.

Смесете пюрето с макароните, овкусете със сол, черен и червен пипер и разпределете в тавичка, така че да образува пласт не по висок от 2-3 см. Поръсете с настърган кашкавал и печете на силна фурна на 200 градоса, докато кашкавалът придобие златист загар.

Добра добавка към ястието е лют червен или кайенски пипер, които ще поддържат приятна топлина у вас, дори когато чинията е вече празна.

Добър апетит!

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате ТУК.