Макарони със зеленчуково рагу

Продукти:

  • За 4 порции
  • 400 г макарони/фусили/пенне/фарфале
  • 2 бр. тиквички
  • 150 г червен лук
  • 1/2 глава чесън (обелени скилидки)
  • 3-4 бр. чушки (червени или зелени)
  • 3 бр. моркови
  • 1 бр. патладжан
  • 150 г целина глава
  • 100 г доматено пюре
  • 4-5 с.л. зехтин
  • сирене за поръсване
  • дафинов лист
  • сол и червен пипер на вкус
Инструкции:

Нарежете зеленчуците на средно големи кубчета. Загрейте фурната на 200С. Намажете тавичка със зехтин и разпределете зеленчуците вътре, така че да образуват един плътен  ред без да се натрупват. Добавете дафиновия лист. Сложете тавичката във фурната и печете докато зеленчуците се карамелизират (около 30-35 мин), като разбърквате периодично.

Междувременно кипнете 3 литра вода, добавете 2-3 лъжици сол и сварете макароните до готовност.

Когато зеленчуците са почти готови, добавете доматеното пюре и червения пипер и разбъркайте. Оставете  тавата във фурната за още 5мин. Извадете зеленчуците добавете малко от водата на макароните и разбъркайте. Водата ще разтвори концентрираните вкусове по дъното на тавата и ще образува приятен и богат на вкусове сос.

Сервирайте макароните с добра порция от зеленчуковото рагу и настъргано сирене. По желание добавете и нарязан магданоз или босилек.

Добър апетит!

Рецептата е подходяща, когато имате паста и зеленчук по избор във вашия индивидуален хранителен режим.

 

Кратко описание
recipe image
Рецепта
Макарони със зеленчуково рагу
Публикувана на
Време за подготовка
Време за готвене
Общо време