Огретен с праз и киноа

Продукти:

  • За 2 порции:
  • 120 г киноа
  • 4 стръка праз
  • 2-3 скилидки чесън
  • 200 г земна ябълка
  • 1 с.л. зехтин
  • 50 г крема сирене
  • 1 с.л. прясна мащерка листа
  • 50 г кашкавал
  • сол, черен и червен пипер
Инструкции:

Първата стъпка от приготвянето на огретена с праз и киноа, е да накиснете киноата. Накиснете 1 чаша киноа в 2 чаши гореща вода за около 20-25 мин. Отцедете и изплакнете със студена вода. Кипнете 2 чаши вода и добавете накиснатата киноа. Варете за 12-15 мин.

Докато киноата се вари,  обелете  земната ябълка и я нарежете на големи кубчета. Ако нямате земна ябълка, можете да я замените с пащърнак или целина глава.

Сложете в тенджерка нарязаната земна ябълка и добавете мащерката, щипка сол и вода, колкото да покрие кубчетата. Оставете водата със земната ябълка да заври, намалете температурата и оставете да къкри, докато омекне напълно. Отцедете и запазете течността.

Добавете крема сиренето (обезмаслено) към сварения зеленчук и разбърквайте до получаването на пюре.  Добавете още сол, ако е необходимо и пипер. Добавете от водата, ако се налага, за да получите консистенция на рядко картофено пюре.

Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете бялата част на праза на тънки кръгчета и го смесете с пюрето и със сварената киноа. Разпределете получената смес в намазана със зехтин тавичка, поръсете с червен пипер (може лют по желание) и настърган кашкавал и печете докато кашкавалът придобие златист цвят.

Добър апетит!

Рецептата е подходяща, когато имате киноа и зеленчуци по избор във вашия индивидуален хранителен режим

Кратко описание
recipe image
Рецепта
Огретен с праз и киноа
Публикувана на
Рейтинг
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)