Ориенталски ориз пилаф със зеленчуково рагу

ориз пилаф

Продукти:

  • За 3 порции:
  • 200 г ориз бял дългозърнест
  • 2 бр. тиквички
  • 100 г лук
  • 100 г червен
  • 4 скилидки чесън
  • 3-4 бр. зелена или червена чушка
  • 3 бр. моркови
  • 1 бр. патладжан
  • 150 г целина глава
  • 100 г доматено пюре
  • 2-3 с.л. зехтин
  • сирене по избор
  • дафинов лист
  • сол, черен и червен пипер
Инструкции:

За зеленчуковото рагу:

Първата стъпка за приготвяне на рецептата за ориенталски ориз пилаф със зеленчуково рагу е да нарежете зеленчуците на средно големи кубчета.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Намажете тавичка със зехтин и разпределете зеленчуците вътре, така че да образуват един плътен  ред, без да се натрупват. Добавете дафиновия лист. Сложете тавичката във фурната и печете докато зеленчуците се карамелизират – около 30-35 мин. Разбърквайте периодично.

Когато зеленчуците са почти готови,  добавете доматеното пюре и червения пипер и разбъркайте. Оставете  тавата във фурната за още 5 мин. Извадете зеленчуците от фурната, добавете малко вода и разбъркайте. Водата ще разтвори концентрираните вкусове по дъното на тавата и ще образува приятен и богат на вкусове сос.

Овкусете със сол и пипер. Можете да приготвите рагуто по-рано и след това да го притоплите за ориза.

За ориза Пилаф:

Нарежете лука на много ситно. Загрейте фурната на 180 градуса. В тенджерка с капак и метални дръжки (по възможност) загрейте 2 лъжици зехтин и задушете лука,  без да се оцветява. Когато лукът омекне, добавете ориза и 300 мл вода. Сложете на силен котлон и изчакайте да заври, след което захлупете веднага и сложете в загрятата фурна за 20 мин.

Когато оризът е готов, разпределете го в чинии и гарнирайте със зеленчуковото рагу.

Добър апетит!

Рецептата е подходяща, кояго имате ориз и зеленчуци по избор във вашия индивидуален хранителен режим.

 

Кратко описание
recipe image
Рецепта
Ориенталски ориз пилаф със зеленчуково рагу
Публикувана на
Време за подготовка
Време за готвене
Общо време