Оризов кейк със зеленчуци

Продукти:

  • За 3 порции:
  • 200 г кафяв ориз
  • 1 бр. тиквичка (нарязана на дебели полумесеци)
  • 100 г зелен боб
  • 100 г броколи (накъсано на малки розички)
  • 100 г карфиол (накъсан на малки розички)
  • 1 бр. морков (нарязан на тънки шайби)
  • 1-2 бр. домати
  • 150 г сирене или кашкавал (настъргано)
  • 1 чаша свежи подправки, нарязани на едро (магданоз, девесил, мащерка)
  • сол
  • пипер
Инструкции:

Кипнете 2.5 литра вода в голяма тенджера. Добавете 2 щипки сол и ориза. Варете около 25 – 35 мин. или докато омекне.

Отцедете ориза и сложете зеленчуците да се бланшират в същата вода за около 3-4 мин.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Разпределете ориза на дъното на тавичка и сложете зеленчуците отгоре. Овкусете със сол и пипер.

Смесете доматите и зелените подправки и разпределете върху зеленчуците.

Поръсете с настърганото сирене и печете за около 10-15мин.

Добър апетит!

 

Рецептата е подходяща, когато имате „ориз и зеленчуци по избор“.