Сьомга с праз

Продукти:

  • Рецептата е за 4 порции
  • 4 средно големи праза
  • 3 моркова - почистени и нарязани на ленти
  • 4 средно големи филета сьомга или друга мазна риба
  • 1 супена лъжица кафява захар
  • Сол и пипер на вкус
Инструкции:

Сьомгата попада в групата на тлъстите риби, което е и причината много хората да я изключват от менюто си, когато желаят да отслабнат или да поддържат килограмите си. Този страх, обаче, е неоснователен. Тази рецепта със сьомга е подходяща за дните, когато имате риба със зеленчук в режима си. Ако не можете да си осигурите сьомга, можете да я замените със скумрия или друга мазна риба.

Първо, загрейте фурната на 180°.

Почистете праза от краищата и външните листа и го нарежете по дължина на четири равни части. След това срежете частите на кръст , за да получите ленти.

Задушете праза с малко вода, докато започне да омеква, за около 5 минути. Поръсете кафявата захар* и разбъркайте. Гответе докато празът леко покафенее, около 15 минути. По този начин ще карамелизирате зeленчуците и те ще станат още по-вкусни. Дори и в момента да спазвате хранителен режим от Топ форма, използването на 1 супена лъжица захар няма да попречи на режима Ви.

Почистете и нарежете морковите на тънки ленти. Добавете морковите към праза, посолете на вкус и бъркайте докато морковите омекнат – около 5 минути.

Поставете филетата сьомга върху хартия за печене, поръсете сол и пипер и печете във фурната до готовност, около 15 минути (зависи от дебелината на филетата).

Подредете в чиния всяко филе, като върху него поставите 1/4 от карамелизираните праз и моркови.

Можете да гарнирате със задушени гъби.

Кратко описание
recipe image
Рецепта
Сьомга с праз
Публикувана на
Време за подготовка
Време за готвене
Общо време
Рейтинг
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)