Сьомга с праз
Беше ли полезно? Оценете ни! |

Продукти:
- Рецептата е за 4 порции
- 4 средно големи праза
- 3 моркова - почистени и нарязани на ленти
- 4 средно големи филета сьомга или друга мазна риба
- 1 супена лъжица кафява захар
- Сол и пипер на вкус
Метод на приготвяне:
Сьомгата попада в групата на тлъстите риби, което е и причината много хората да я изключват от менюто си, когато желаят да отслабнат или да поддържат килограмите си. Този страх, обаче, е неоснователен. Тази рецепта със сьомга е подходяща за дните, когато имате риба със зеленчук в режима си. Ако не можете да си осигурите сьомга, можете да я замените със скумрия или друга мазна риба.
Първо, загрейте фурната на 180°.
Почистете праза от краищата и външните листа и го нарежете по дължина на четири равни части. След това срежете частите на кръст , за да получите ленти.
Задушете праза с малко вода, докато започне да омеква, за около 5 минути. Поръсете кафявата захар* и разбъркайте. Гответе докато празът леко покафенее, около 15 минути. По този начин ще карамелизирате зeленчуците и те ще станат още по-вкусни. Дори и в момента да спазвате хранителен режим от Топ форма, използването на 1 супена лъжица захар няма да попречи на режима Ви.
Почистете и нарежете морковите на тънки ленти. Добавете морковите към праза, посолете на вкус и бъркайте докато морковите омекнат – около 5 минути.
Поставете филетата сьомга върху хартия за печене, поръсете сол и пипер и печете във фурната до готовност, около 15 минути (зависи от дебелината на филетата).
Подредете в чиния всяко филе, като върху него поставите 1/4 от карамелизираните праз и моркови.
Можете да гарнирате със задушени гъби.
Други свързани статии:
Още от Топ форма
Продължаваме темата за хранителните непоносимости и алергии с темата за глутена. Само преди десетина години, малко хора знаеха какво точно е глутен. Днес, безглутеновата диета е една от най-популярните. Някои твърдят, че безглутеновата диета е идеална за отслабване, други…
Наднорменото тегло и затлъстяването са едни от водещите фактори за тежко протичане на COVID-19, както и за множество други здравословни проблеми. Какви са причините и какво можем да направим?