Ризото примавера

Продукти:

  • 200 г ориз за ризото (арборио)
  • 800 мл пилешки или зеленчуков бульон
  • 150 г бланширан зелен боб
  • 100 г бланширани зелени аспержи
  • по 2 стръка зелен лук и чесън
  • 1 голяма връзка коприва или лапад
  • 200 г тиквички
  • 1 връзка магданоз
  • ½ връзка босилек
  • 70 мл бяло вино
  • 150 г сирене по избор - Пармезан или гръцкото Кефалотири
  • 3 с.л. зехтин
  • Сол и пипер
Инструкции:

Нарежете зеленчуците: зеления боб, аспержите и тиквичките на парчета не по големи от 2см, копривата/лапада и подправките  на едро, лука и чесъна на ситно.

Подгрейте бульона. В тенджера или касерола загрейте зехтина на умерено висока температура и добавете лука и чесъна. Гответе докато омекнат и добавете ориза. Разбъркайте за още 2-3 минути и добавете виното. Бъркайте докато виното се изпари почти изцяло.

Започнете да добавяте горещия бульон на малки порции докато бъркате непрекъснато.

Бъркането е основата на доброто Ризото. Така оризовите зърна се търкат и освобождават от естественото нишесте, което се усвоява постепенн от добавяната течност. Така ориза се готви постепенно, равномерно и става кремав без да се добавят излишно масло или сметана.

Когато ориза е на половина сварен след 10-12 мин добавете зеленчуците и продължете да бъркате и да добавяте от бульона.Когато ориза е почти готов спрете да добавяте течност и разбъркайте за още минута-две. Свалете от огъня и добавете настърганото сирене и още 2-3 лъжици бульон. Това ще даде един прекрасен завършек на ризотото – сиренето ще сгъсти, а бульона ще придаде финална кремообразна текстура. Докато ориза е горещ добавете нарязаните подправки и сервирайте в дълбока  чиния.

Гарнирайте с малко от сиренето.    Добър апетит!

Кратко описание
recipe image
Рецепта
Ризото примавера
Публикувана на