Ризото с гъби

ризото

Продукти:

  • За 3 порции:
  • 200 г ориз за ризото (арборио)
  • 800 мл Пилешки или зеленчуков бульон
  • 100 г лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 300 г гъби
  • 70 мл бяло вино
  • 150 г сирене по избор (за предпочитане е твърдо сирене като Пармезан или гръцкото Кефалотири)
  • 2-3 с.л. зехтин
  • сол и пипер на вкус
Инструкции:

Нарежете гъбите на  четвъртини. Нарежете лука и чесъна на ситно.

Загрейте малко зехтин в тиган и задушете гъбите на силен огън докато се оцветят, овкусете ги, дръпнете ги от котлона и ги оставете на страна.

Подгрейте бульона. В тенджера или касерола загрейте зехтина на умерено висока температура и добавете лука и чесъна. Гответе докато омекнат и добавете ориза. Разбъркайте за още 2-3 минути и добавете виното. Бъркайте докато виното се изпари почти изцяло.

Започнете да добавяте горещия бульон към ориза, на малки порции, като бъркате непрекъснато.

Бъркането е основата на доброто ризото. Така оризовите зърна се търкат и освобождават от естественото нишесте, което се усвоява постепенно от добавяната течност. Така ориза се готви постепенно, равномерно и става кремав без да се добавят излишно масло или сметана.

Когато оризът е на половина сварен, след 10-12 мин, добавете гъбите и продължете да бъркате и да добавяте от бульона. Когато оризът е почти готов, спрете да добавяте течност и разбъркайте за още минута-две. Свалете от огъня и добавете настърганото сирене и още 2-3 лъжици бульон. Овкусете със сол и пипер.

Гарнирайте с малко от настърганото сирене и прясно нарязан магданоз или див лук.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Кратко описание
recipe image
Рецепта
Ризото с гъби
Публикувана на
Време за подготовка
Време за готвене
Общо време
Рейтинг
31star1star1stargraygray Based on 11 Review(s)