Спагети от тиквички със сос Формаджи

Продукти:

  • За 1 порция:
  • 2 бр. жълтъци
  • 160 г тиквички
  • 50 г сирене Ементал
  • 1 ч.л. сос Уорчестър
  • 2 с.л. зехтин
  • индийско орехче на вкус
  • 2 с.л. магданоз (нарязан на ситно)
  • сол и пипер на вкус
Инструкции:

Първата стъпка от рецептата за спагети от тиквички със сос Формаджи, е приготвянето на соса. Смесете жълтъците, сиренето, сос Уорчестър, 1 с.л. зехтин и разбъркайте добре. Овкусете с черен пипер и индийско орехче.

За приготвянето на спагетите от тиквички нарежете тиквичките на тънки лентички (можете да използвате и  кухненско ренде или белачка). Кипнете 1 литър вода. Добавете останалия зехтин и щипка сол.  Бланширайте лентичките от тиквички според дебелината и личните ви предпочитания  – от 5-10 секунди до най-много минута.

Отцедете „спагетите“ като оставите няколко лъжици от водата на дъното на тенджерата. Намалете температурата и разбъркайте в тенджерата  тиквичките и соса с жълтъците докато се загрее и започне леко да се сгъстява.

Дръпнате от огъня и сервирайте веднага. Гарнирайте с нарязания магданоз или друга билка по ваше желание.

Бележка: Изберете сирене, което се разтапя лесно. Кашкавалът се разтапя, но се „тегли като дъвка“ и не е подходящ за този сос. Възможно е да се подбере букет от сирена включващи, „ементал“, крема сирене, синьо сирене и т.н. Внимавайте да не загреете соса твърде много, за да не се пресготвят жълтъците и да получите консистенция на бъркани яйца.