skip to Main Content

Су-вид пиле със зеленчуково пюре

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

Су-вид пиле със зеленчуково пюре

Продукти:

  • 150 г пилешки гърди
  • 100 г моркови, големи кубчета
  • 50 г целина глава, големи кубчета
  • 1 с.л. зехтин
  • сол и пипер
  • индийско орехче

Метод на приготвяне:

Предварително загрейте фурната на 80 С. Овкусете пилето със сол, пипер и го поставете в затваряща се торбичка тип zip-lock.

Загрейте вода в тенджера докато започнат да се образуват балончета и започне да се отделя пара, няма нужда да завира силно. Ако имате кухненски термометър водата трябва да достигне 80-85 С.

Сложете торбичката/ките с пилешките гърди във водата и преместете тенджерата във фурната. Така пилето ще се сготви без вътрешната температура да преминава 80 С . Гответе за около 35 минути.

Междувременно сварете зеленчуците в подсолена вода. Отцедете като запазите течността. Пасирайте, овкусете със сол, пипер, зехтин и индийско орехче. Сервирайте цялото парче пиле върху пюрето.

 

Бележка: При готвенето су-вид  (sousvide) в професионалните кухни порционираните продукти се запечатват във вакуумни торбички и храната се приготвя във водна баня към която се добавя нагревател с термостат и перка, който осигурява постоянна циркулация на водата и поддържане на константна температура. Характерен елемент при готвенето су-видeизползването на контролирано ниска температура, и удължено време за приготвяне. Температурите са от порядъка на 50-80 С, което осигурява запазване на натуралните вкусови и хранителни качества на продуктите, съхранява ги сочни и крехки. Резултатите са впечатляващи особено при  по-сухи меса като пиле-ки гърди, свинско и телешко бон филе, риба и т.н.

Тази техника е подходяща за всякакви продукти, най-вече порционирани индивидуално. Дългото време просто е въпрос на планиране. Така приготвените продукти могат да бъдат охладени веднага в ледена вода, съхранени в хладилник до 10 дни (без да бъдат вадени от торбичките) и претоплени  при нужда, това няма да навреди на вкусовите качества.

Предложеният тук вариант успешно може да компенсира липсата на вакуум машина и професионален воден нагревател с циркулация.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Глутенът – опасен или не?

  Продължаваме темата за хранителните непоносимости и алергии с темата за глутена. Само преди десетина години, малко хора знаеха какво точно е глутен. Днес, безглутеновата диета е една от най-популярните. Някои твърдят, че безглутеновата диета е идеална за отслабване, други…

Прочети още

Наднорменото тегло и затлъстяването са едни от водещите фактори за тежко протичане на COVID-19, както и за множество други здравословни проблеми. Какви са причините и какво можем да направим?

Прочети още
Back To Top