Топла салата от зелен фасул с поширано яйце
Беше ли полезно? Оценете ни! |

Продукти:
- За 1 порция
- 2 бр. яйца
- 150-170 г зелен фасул
- 50 г сирене
- 2 с.л. червен лук (нарязан на ситно)
- 1 скилидка чесън
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. оцет
- сол и черен пипер
Метод на приготвяне:
Загрейте вода в малка тенджерка, достатъчно за да покрие яйце. Добавете щипка сол и оцета. Когато водата закъкри (не трябва да завира) счупете едното яйце в малка чашка, разбъркайте водата за да се получи водовъртеж в средата на тенджерката и внимателно изсипете яйцето вътре.
Гответе за 2-4 минути докато белтъкът се свари, жълтъкът трябва да остане течен. Оставете яйцето в чиния върху кухненска хартия. Повторете с второто яйце.
Загрейте зехтина в тиган (или тенджера, но да е с капак) на средно висока температура. Добавете нарязания лук и счукания чесън. Гответе докато омекнат, няма нужда да се карамелизират. Добавете зеления фасул и разбъркайте, за да покриете фасула със зехтин. Добавете 1-2 с.л. вода и сложете капак. Гответе за около 5-6 минути или докато бобът поомекне, а в средата да е леко хрупкав.
Дръпнете фасула от огъня, добавете натрошеното сирене, сложете отново капака и оставете така за няколко минути. Доовкусете със сол и черен пипер.
Прехвърлете зеления фасул в чиния, оформете го като малка купчинка и поставете внимателно двете яйца отгоре. Добавете течността останала в тенджерката като дресинг.
Бележка: Яйцата могат да са и твърдо сварени за тези които не обичат течен жълтък.
Нашият съвет е все пак да се опитат пошираните яйца с течен жълтък, който бавно се разтича върху зеления фасул и заедно с останалата от готвенето течност, образува невероятен дресинг за тази лесна топла салата.
Други свързани статии:
Още от Топ форма
Продължаваме темата за хранителните непоносимости и алергии с темата за глутена. Само преди десетина години, малко хора знаеха какво точно е глутен. Днес, безглутеновата диета е една от най-популярните. Някои твърдят, че безглутеновата диета е идеална за отслабване, други…
Наднорменото тегло и затлъстяването са едни от водещите фактори за тежко протичане на COVID-19, както и за множество други здравословни проблеми. Какви са причините и какво можем да направим?