Топла салата от зелен фасул с поширано яйце

Продукти:

  • За 1 порция
  • 2 бр. яйца
  • 150-170 г зелен фасул
  • 50 г сирене
  • 2 с.л. червен лук (нарязан на ситно)
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. оцет
  • сол и черен пипер
Инструкции:

Загрейте вода в малка тенджерка, достатъчно за да покрие яйце. Добавете щипка сол и оцета. Когато водата закъкри (не трябва да завира) счупете едното яйце в малка чашка, разбъркайте водата за да се получи водовъртеж в средата на тенджерката и внимателно изсипете яйцето вътре.

Гответе за 2-4 минути докато белтъкът се свари, жълтъкът трябва да остане течен. Оставете яйцето в чиния върху кухненска хартия. Повторете с второто яйце.

Загрейте зехтина в тиган (или тенджера, но да е с капак)  на средно висока температура. Добавете нарязания лук и счукания чесън. Гответе докато омекнат, няма нужда да се карамелизират. Добавете зеления фасул и разбъркайте, за да покриете фасула със зехтин. Добавете 1-2 с.л. вода и сложете капак. Гответе за около 5-6 минути или докато бобът поомекне, а в средата да е леко хрупкав.

Дръпнете фасула от огъня, добавете натрошеното сирене, сложете отново капака и оставете така за няколко минути. Доовкусете със сол и черен пипер.

Прехвърлете зеления фасул в чиния, оформете го като малка купчинка и поставете внимателно двете яйца отгоре. Добавете течността останала в тенджерката като дресинг.

Бележка:  Яйцата могат да са и твърдо сварени за тези които не обичат течен жълтък.

Нашият съвет е все пак да се опитат пошираните яйца с течен жълтък, който бавно се разтича върху зеления фасул и заедно с останалата от готвенето течност, образува невероятен дресинг за тази лесна топла салата.