Първата стъпка от рецептата за зеленчуков овчарски пай е да нарежете зеленчуците на ситно.
Загрейте зехтина в тиган на силен котлон и сложете първо лука докато започне да се зачервява. Добавете чесъна, дафиновия лист и морковите за още 2-3 минути, и накрая гъбите, мащерката и/или ригана.
Разбърквайте периодично и гответе докато водата от гъбите се изпари. Добавете доматения сос и изчакайте да се сгъсти. Свалете от огъня, отстранете дафиновия лист и сложете сместа в дълбока тавичка. Изравнете с лъжица.
Обелете картофите и ги нарежете на големи кубчета. Сварете ги в подсолена вода. Отцедете ги и ги намачкайте, колкото се може по-фино, докато са още горещи. Добавете настъргания кашкавал и жълтъка към намачканите картофи и размесете добре. Овкусете със сол и пипер.
Загрейте фурната на 180 градуса. Прехвърлете картофеното пюре в пош и покрийте декоративно повърхността на зеленчуковата смес. Ако нямате пош, използвайте лъжица.
Печете около 25 минути или докато картофената смес придобие златист цвят.
Добър апетит!
Рецептата е подходяща, когато имате картофи и зеленчук по избор във вашия индивидуален хранителен режим.





