Зеленчуков овчарски пай

Продукти:

  • За 2 порции:
  • 600 г картофи
  • 250 г гъби
  • 3 бр. моркови
  • 1 голяма глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 150 мл. доматен сос
  • 100 г кашкавал
  • 1 бр. жълтък
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 бр. дафинов лист
  • 1 с.л. мащерка или риган
  • сол, черен и червен пипер
Инструкции:

Първата стъпка от рецептата за зеленчуков овчарски пай е да нарежете зеленчуците на ситно.

Загрейте зехтина в тиган на силен котлон и сложете първо лука докато започне да се зачервява. Добавете чесъна, дафиновия лист и морковите за още 2-3 минути, и накрая гъбите, мащерката и/или ригана.

Разбърквайте периодично и гответе докато водата от гъбите се изпари. Добавете доматения сос и изчакайте да се сгъсти. Свалете от огъня, отстранете дафиновия лист и сложете сместа в дълбока тавичка. Изравнете с лъжица.

Обелете картофите и ги нарежете на големи кубчета. Сварете ги в подсолена вода. Отцедете ги и ги намачкайте, колкото се може по-фино, докато са още горещи. Добавете настъргания кашкавал и жълтъка към намачканите картофи и размесете добре. Овкусете със сол и пипер.

Загрейте фурната на 180 градуса. Прехвърлете картофеното пюре в пош и покрийте декоративно повърхността на зеленчуковата смес. Ако нямате пош, използвайте лъжица.

Печете около 25 минути или докато картофената смес придобие златист цвят.

Добър апетит!

Рецептата е подходяща, когато имате картофи и  зеленчук по избор  във вашия индивидуален хранителен режим.

Кратко описание
recipe image
Рецепта
Зеленчуков овчарски пай
Публикувана на
Време за подготовка
Време за готвене
Общо време
Рейтинг
41star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)