Зеленчуков овчарски пай
Беше ли полезно? Оценете ни! |

Продукти:
- За 2 порции:
- 600 г картофи
- 250 г гъби
- 3 бр. моркови
- 1 голяма глава лук
- 3-4 скилидки чесън
- 150 мл. доматен сос
- 100 г кашкавал
- 1 бр. жълтък
- 3 с.л. зехтин
- 1 бр. дафинов лист
- 1 с.л. мащерка или риган
- сол, черен и червен пипер
Метод на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за зеленчуков овчарски пай е да нарежете зеленчуците на ситно.
Загрейте зехтина в тиган на силен котлон и сложете първо лука докато започне да се зачервява. Добавете чесъна, дафиновия лист и морковите за още 2-3 минути, и накрая гъбите, мащерката и/или ригана.
Разбърквайте периодично и гответе докато водата от гъбите се изпари. Добавете доматения сос и изчакайте да се сгъсти. Свалете от огъня, отстранете дафиновия лист и сложете сместа в дълбока тавичка. Изравнете с лъжица.
Обелете картофите и ги нарежете на големи кубчета. Сварете ги в подсолена вода. Отцедете ги и ги намачкайте, колкото се може по-фино, докато са още горещи. Добавете настъргания кашкавал и жълтъка към намачканите картофи и размесете добре. Овкусете със сол и пипер.
Загрейте фурната на 180 градуса. Прехвърлете картофеното пюре в пош и покрийте декоративно повърхността на зеленчуковата смес. Ако нямате пош, използвайте лъжица.
Печете около 25 минути или докато картофената смес придобие златист цвят.
Добър апетит!
Рецептата е подходяща, когато имате картофи и зеленчук по избор във вашия индивидуален хранителен режим.
Други свързани статии:
Още от Топ форма
Продължаваме темата за хранителните непоносимости и алергии с темата за глутена. Само преди десетина години, малко хора знаеха какво точно е глутен. Днес, безглутеновата диета е една от най-популярните. Някои твърдят, че безглутеновата диета е идеална за отслабване, други…
Наднорменото тегло и затлъстяването са едни от водещите фактори за тежко протичане на COVID-19, както и за множество други здравословни проблеми. Какви са причините и какво можем да направим?