Салата с ментово песто

Салата с ментово песто

Продукти за 2 порции:
150 г паста ОРЗО (арпа) или български кус кус
1/2 краставица
1 домат
1 бр. червена чушка
1/2 бр. червен лук
Използвайте готово песто Siciliano Italiamo или

Пригответе сами песто:
1 връзка прясна мента
1/2 връзка магданоз
1-2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
80 г сирене Родна Стряха
50 г обезмаслена извара Pilos
30 г орехи
20-30 мл лимонов сок (от половин лимон)
сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Сварете пастата до готовност, измийте със студена вода и разбъркайте с една лъжица зехтин.

Нарежете краставицата и чушката на малки кубчета. Разделете доматите на четвъртини, отделете семената и вътрешността и нарежете месестата част на кубчета. Ако сте решили да приготвите сами своето песто, запазете вътрешността на доматите. Накълцайте червения лук много на ситно.

Можете да приготвите тази рецепта с готово песто като в купа смесите студената паста, нарязаните зеленчуци, месестата част на доматите. Добавете пестото лъжица по лъжица на вкус –  не е задължително да използвате цялото количество. Овкусете със сол, пипер и лимонов сок.

За приготвяне на пестото:

Можете лесно и бързо да си направите домашно песто, което да съхранявате в хладилника и да използвате за овкусяване на салати и други ястия.

Отделете листата на ментата и магданоза и ги смесете с начукания чесън, останалия зехтин, 2-3 лъжици вода, вътрешността от доматите и изварата. Пасирайте до желаната консистенция. Добавете твърдото сирене и ядките и пасирайте още малко. Прибавете готовото песто към пастата и зеленчуците лъжица по лъжица на вкус и овкусете с лимон, сол и пипер..

Добър апетит! Не забравяйте, че можете да спечелите индивидуална програма с хранителен режим от Топ Форма с лесни и вкусни здравословни рецепти към всяко хранене в режима.